Svijet

Филипини: Маоисти убили дванаесторо у нападу на југу

МАНИЛА - Маоистички побуњеници напали су и запалили пилану на југу Филипина и у сукобима са безбједносним снагама убијено је 12 лица, изјавили су данас званичници.


Портпарол филипинске војске мајор Мишел Анајрон рекао је да је најмање 11 припадника Нове народне армије (НПА) погинуло у сукобима у провинцији Суријаго дел Сур на острву Минданао.

"У нападу из засједе погинуло је осам војника, али је у противнападу убијено 11 побуњеника", рекао је мајор Анајрон и додао да су четири лица страдала у почетном нападу герилаца.

Према његовим ријечима, побуњеници су напали пилану у граду Лануза, гдје су убили три припадника обезбјеђења приватне агенције и полицајца након чега су запалили објекте и опрему.

Војници из оближње базе кренули су да помогну али су упали у засједу.

Шеф регионалне полиције Лино Калингасан рекао је да су безбједносне снаге кренуле у противофанзиву на побуњенике, који су се повукли након напада.

Он је додао да су безбједносне снаге пронашле једно тијело али да су добили информацију да је десет побуњеника страдало у сукобу.

НПА, која има око 4 000 припадника највећа је комунистичка оружана група на Филипинима. Ова побуњеничка група појачала је нападе на југу Филипина након што су пропали покушаји да се покрену мировни преговори између владе и политичког крила НПА "Националног демократског фронта" (НДФ).

Маоисти су активни у скоро свих 80 филипинских провинција и они већ 40 година покушавају да са власти свргну демократски изабрану владу.

У досадашњимм сукобима погинуло је више од 40 000 људи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog