Svijet

Блер пред истражним комитетом поводом рата у Ираку

ЛОНДОН - Бивши британски премијер Тони Блер суочиће се идуће године са испитивањем пред истражним комитетом о уласку британских снага у сукоб у Ираку, изјавио је данас предсједавајући комитета, Џон Чилкот.


Аналитичари истичу да је наређење о одласку 45.000 британских војника у акцију за свргавање Садама Хусеина 2003. године одувијек била контроверзна и изазвала је масовне антиратне протесте у Лондону.

Током излагања пред истражним комитетом одржаним прије почетка званичних саслушања родбина погинулих британских војника оптужила је Блера да је велику Британију увео у нелегалан рат и да је преварио јавност.

У владине документе у којима се оправдава војна акција укључена је и тврдња да је Хусеин могао да у временском року од 45 минута покрене наоружање за масовно уништење пошто слично оружје није пронађено то је довело до оптужби да је Блер изврнуо обавјештајне податке.

Предсједавајући истражног комитета рекао је да ће петочлана комисија започети са јавним саслушањима 24. новембра након чега ће у јануару започети испитивања високорангираних политичара.

"Искористићемо првих пет седмица саслушања за установљавање поузданих података о кључним стварима о учешћу Британије у Ираку", рекао је Чилкот.

Панел ће саслушати високорангирани политичаре и војне званичнике који су савјетовали министре или помагали у обликовању политике владе.

Чилкот је истакао да ће им та саслушања дати јасну слику о начину на који се политика развијала и спроводила и које су могућности даване алтернативним приступима.

Он је додао да ће комитет размотрити и легалну основу за рат.

Блеров портпарол рекао је да ће бивши британски премијер, а сада представник Блискоисточне четворке у потпуности сарађивати.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog