Nauka

Грип: Посљедица вакцинације Гијен-Баре синдром?

ПАРИЗ - У Француској се након ваксинисања против новог грипа као нежељени ефекат појавила болест периферног нервног система, позната као Гијен-Баре синдром /ГБС/.


Француско Министарство здравља синоћ је саопштило да постоји могућност да је појава ГБС синдорма у вези са вакцинацијом, која је у овој земљи почела јуче, преносе агенције.

Током првог дана вакцинације у Француској случај ГБС синдрома откривен је у оквиру праћење нежељених ефеката од нове вакцине против грипа А типа Х1Н1, наводи се у саопштењу француског Министарства здравља.

Министарство указује да веза између Гијен-Бареовог синдрома и вакцинације против новог грипа захтјева опсежнију експертизу коју ће обаввити централна Агенција за санитарну безбједност здравствених производа.

Уочен је блажи и мање осјетљив облик Гијен-Баре синдрома, прецизирано је из Министарства здравља

Министарство здравља умањује значај ове појаве и истиче да сваке године у Француској буде регистрованао од 1 700 до 1 800 случајева синдрома Гијен-Баре и сви пацијенти проведу до пет дана у болници.

"У већини случајева, појава Гијен-Баре синдрома у вези је са инфекцијом, бактеријском или вирусном, укључујући и вирус грипа", прецизира се у саопштењу.

Министарство није навело ко је произвођач вакцине која је можда проузроковала ГБС синдром.

Француска је поручила 94 милиона доза вакцине против новог грипа од три фармацеутске компаније - "Санофи- Авентис", "Глаксо Смит Клајн" и "Новартис".

Уговори са појединим лабораторијама предвиђају велике гаранције у случају нежељених ефеката и судског процеса.

Првог дана вакцинације биљежи се велики одзив грађана, иако истраживања показују да су Французи углавном неповјерљиви.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog