Društvo

БиХ препуна креативаца и иноватора

САРАЈЕВО - БиХ је најдинамичнија земља у свијету на бази иновација својих грађана, јер је од 1995. године приказала око 300 иновација, од којих је између 40 и 50 примијењено у пракси, рекао је секретар Асоцијације иноватора БиХ Хусеин Хујић.


Када се то претвори у такозвани коефицијент примијењених иновација, објаснио је, у БиХ он износи 15 до 20 одсто, док је у свијету мањи од пет одсто.

"Резултати креативаца који представљају нашу земљу на бројним сајмовима иновација широм свијета, одакле се редовно враћају са најсјајнијим наградама, били би много бољи да држава више подржава њихов рад. Али, иако су Асоцијација и иноватори у тешком финансијском стању, не треба кукати, јер вјерујем да ће се корисни изуми сигурно исплатити", изјавио је Хујић.

Међу науспјешнијим иноваторима у БиХ, који су изуме примијенили у пракси или тек требају почети да производе, он је навео Драгу Барбарића из Жепча, који производи врата и прозоре са три стакла, и Тонија Спајића, који треба започети производњу миша за компјутер за обје руке.

"Драган Тадић из Бање Луке већ производи и извози гаћице са прозрачивањем, а био је и у разговорима за испоруку за америчку војску", рекао је Хујић.

Он је додао да Ненад Тешић из Котор Вароши, са синовима Драганом и Мирославом, извози иновацију бешумне вјетротурбине, док је Халид Дервић из Доњег Вакуфа увео иновацију у производњи прозора која ће бити корисна домаћицама, јер се они могу окренути за 180 степени.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog