Svijet

Није као Капетан Драган: Аустралија изручује Зентаја Мађарској

СИДНЕЈ - Аустралија је одобрила да бивши нацистички војник Чарлс Зентај буде изручен Мађарској због злочина током Другог свјетског рата, саопштило је аустралијско Министарство унутрашњих послова.


Осамдесетосмогодишњи Чарлс Зентај има рок од два мјесеца да поднесе жалбу на ову одлуку која је јуче објављена.

Зентајев син, Ерни Штајнер изјавио је данас да ће се његов отац сигурно жалити на одлуку.

"Знатижељан сам да видим како ће Мађарска организовати равноправно суђење мом оцу када више нема ниједног живог свједока" изјавио је Штајнер за станицу АБЦ.

Мађарска оптужује Зентаја да је1944. године у Будимпешти мучио и убио 18-годишњег јеврејског младића док је служио у мађарској војсци, савезника нацистичког режима током Другог светског рата.

Мађарска влада затражила је изручење Зенатаја након што оптужби Центра "Симон Визентал", који трага за бивши нацистима широм свијета који су побијегли из Њемачке након рата.

Зентај, који је 1950. године стигао у Аустралију, одбацио је све оптужбе.

Аустралијске власти су у јулу 2005. ухапсиле Зентаја, који је оптужен да је 1944. године учествовао у пребијању јеврејског младића Петера Балажа у Будимпешти.

Зентај, који је држављанин Аустралије, налази се на листи 10 најтраженијих нациста Центра "Симон Визентал" због "прогона и убијања Јевреја у Будимпешти 1944. године".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog