Svijet

С.Кореја: Спремни смо да се боримо за поморску границу

СЕУЛ - Сјевернокорејска војска упозорила је Јужну Кореју да је спремна да се бори око спорне поморске границе, објављујући нову пријетњу којом су додатно појачане тензије на самом почетку азијске турнеје америчког предсједника Барака Обаме.


Обама је у раније датом интервјуу рекао да сјевернокорејски нуклеарни и ракетни програм представља озбиљну пријетњу по безбједност у Азији и да би се Пјонгјанг требао вратити у шестостране разговоре.

Двије Кореје водиле су 10. новембра прву поморску битку у посљедњих седам година дуж спорне поморске границе након чега је у Жутом мору изрешетан јужнокорејски а запаљен сјевернокорејски патролни чамац.

Како преноси државна новинска агенција ове комунистичке државе КЦНА сјевернокорејска војска наводи да не сматра важећом поморску границу коју су једнострано поставиле УН предвођене САД на крају Корејског рата који је окончан прекидом ватре.

Војска је поручила да ће предузети "немилосрдне војне мјере за одбрану", како сматра, праве границе.

Јуче је Сјеверна Кореја саопштила да ће Сеул платити "високу цијену" због отварања ватре на патролни чамац који се повлачио.

Јужна Кореја је осудила, како је саопштено, улазак сјевернокорејског патролног чамца у територијалне воде под контролом Сеула.

У протеклој деценији морска граница између двије Кореје била је поприште поморских битака. Нема података о евентуалним жртвама сукоба 10. новембра.

Прекограничне тензије су већ годину дана у порасту док је Сјеверна Кореја изазвала додатна негодовања међународне заједнице испаљењима ракета и другом нуклеарном пробом. УН су због тога увеле нову рунду санкција Пјонгјангу.

 

Сјеверна Кореја је у априлу одустала од шестостраних разговора и Пјонгјанг је саопштио да је спреман да се врати дијалогу уколико се разговори са САД окончају на задовољавајући начин.

Вашингтон је нагласио да су билатерални разговори усмјерени само на то да се Пјонгјанг врати у процес шестостраних преговора у којим учествују још Јужна Кореја, Јапан, Кина и Русија.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog