Svijet

Сергеј Прихотко: Лисабоном ЕУ постаје чвршћи и предвидљивији партнер

МОСКВА - Сергеј Прихотко, савјетник руског предсједника Дмитрија Медведева, рекао је данас да ће ступањем на снагу Лисабонског уговора ЕУ постати чвршћи, али много предвидљивији партнер у преговорима, те да је то много боље, јер ће моћи да говори једногласно.


Прихотко је истакао да ће Лисабонски уговор, који ступа на снагу 1. децембра учинити европски блок много кохезивнијим.

"По многим питањима дискусија са ЕУ постаће тежа, јер ће сада говорити једним гласом", сматра Прихотко.

Лисабонским уговором предвиђена је реформа европских институција и, између осталог, установљење функције предсједника ЕУ и шефа европске дипломатије са много јачим овлаштењима.

Руске дипломате раније су се жалиле да ротирајући систем предсједништва ЕУ због различитих планова и личности отежава разговор и постизање стабилнијих односа.

Међутим, аналитичари сматрају да ће Русија са новим структурама ЕУ много теже заобићи институције у Бриселу и извлачити уступке од појединих држава чланица.

Медведев би требало да 18. новембра у Стокхолму присуствује посљедњем самиту ЕУ - Русија, према садашњем ротирајућем систему предсједништва европског блока.

Шведска је тренутно на челу европског предсједништва и тај систем пашће у сјенку када буде формирана функција предсједника и шефа европске дипломатије.

Лидери Еу требало би да изаберу прве кандидате за те функције дан након раазговора у Стокхолму.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog