Svijet

Швајцарска тужи Гугл због "Погледа на улицу"

БЕРН - Швајцарски комесар за заштиту података Ханспетер Туер изјавио је данас да ће тужити компанију „Гугл" због кршења права на приватност у вези са њеним сервисом „Поглед на улицу" (Street View).


Туер је саопштио да ће поднијети тужбу пред Федералним административним судом након што је „Гугл" одбио да уважи већину његових приједлога.

Сервис „Поглед на улицу" омогућава корисницима панорамски поглед са висине тла на неким локацијама у „Гугл мапама", заснован на фотографијама снимљеним уз кориштење специјалних возила.

Швајцарски комесар неколико пута се жалио на сервис који је у Швајцарској покренут ове године, јер на многим снимцима лица људи и бројеви на таблицама возила нису довољно замагљени и лако их је разазнати.

Туер је рекао да је ово посебан разлог за бригу у случајевима када су људи приказани испред „осјетљивих локација, попут болница, затвора и школа".

Он је изразио и примједбу на висну камера које „Гугл" користи за снимање околине, јер омогућавају погледе преко ограда и зидова, због чега корисници интернета „могу да виде више него пролазници на улици".

„То значи да приватност затворених простора, попут дворишта, више није гарантована", нагласио је Туер.

Комесар за заштиту података објавио је своје препоруке у септембру, након што је првобитно затражио од „Гугла" да затвори сервис док не уведе измјене.

„Гугл" инсистира да је технологија замућивања осјетљивих детаља на снимцима ефикасна и да је увјерен у легалност свог сервиса у Швајцарској.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog