Društvo

Шљиванчанинови адвокати се жале на пресуду

ХАГ - Заступници одбране Веселина Шљиванчанина предали су данас Жалбеном вијећу Хашког трибунала захтјев за преиспитивање пресуде којом је он проглашен кривим и за помагање и подстрекивање убиства заробљеника на пољопривредном добру "Овчара" код Вуковара у новембру 1991. године, а његова казна са пет повећана на 17 година затвора.


Адвокати Стефан Бургон и Новак Лукић рекли су на конференцији за новинаре да су од изрицања пресуде 5. маја примили бројне телефонске позиве људи који су понудили информације које раније нису биле познате. Одбрана има и два додатна свједока, док због трећег, за којег кажу да је његов исказ "критичан", нису могли да данас предају и захтјев за ревизију пресуде.

Према Правилима о поступку и доказима, одбрана или тужилаштво могу да поднесу захтјев за преиспитивање пресуде уколико се открију нове чињенице које нису биле познате у току поступка пред претресним или жалбеним вијећем.

"Оно што ми, уствари, радимо јесте да тражимо да се призна право Шљиванчанину да се жали", рекао је Бургон, напомињући да би, да му је суђено у Србији, он имао то право.

Бургон је рекао да ће и од власти у Србији, односно од предсједника Бориса Тадића, бити затражено да изложе своје ставове и да говоре "не о пресуди, већ о праву на жалбу".

Kао алтернативни правни лијек у поднеску је предложено да се од Савјета безбједности УН затражи преиспитивање чланова Статута који се односе на надлежности жалбеног вијећа.

"Ми смо увјерени да би у жалбеном поступку, пред другим саставом жалбеног вијећа, оптужба за помагање и подстрекивање убиства заробљеника на `Овчари` била одбачена", изјавио је Бургон.

На овај поднесак Тужилаштво има рок од 14 дана да одговори, а послије тога слиједи одговор одбране. Крајњег рока за доношење одлуке Жалбеног вијећа нема.

Шљиванчанин у притвору у Шевенингену чека на одлуку предсједника Трибунала у којој ће држави служити казну. Та одлука, како истичу заступници одбране, неће моћи да буде донесена прије него што се не ријеши питање данашњег поднеска.

Повезан текст

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog