Politika

Декларација о стратешком партнерству Србије и Италије

БЕОГРАД/РИМ - Премијери Италије и Србије Силвио Берлускони и Мирко Цветковић потписали су данас у Риму Декларацију о стратешком партнерству двије земље.


Тај документ предвиђа подршку убрзању пуне интеграције Србије у ЕУ, привилеговане билатералне односе и размјену стручњака у свим секторима.

Предвиђа се и јачање економских односа, укључујући охрабривање италијанских компанија да искористе нове инвестиционе могућности у Србији и учествују у процесу приватизације, као и сарадња у више области.

Декларација о започињању стратешког партнерства двије земље потписана је током првог самита влада Италије и Србије, који је одржан у палати Киђи, сједишту италијанске Владе.

Потписивању декларације присуствовао је и предсједник Србије Борис Тадић, који предводи државну делегацију на данашњем самиту влада двије државе у Риму.

Самит влада Србије и Италије почео је у Риму сусретом предсједника Србије Тадића и премијера Италије Берлусконија.

Берлускони је дочекао Тадића уз највише државне и војне почасти испред сједишта италијанске владе.

У току су и састанци министара двије владе, а биће потписан низ билатералних споразума из области инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, војне сарадње, унутрашњих послова, културно-просвјетне и научно техничке сарадње.

Самиту присуствује девет министара из Србије - Ивица Дачић, Млађан Динкић, Вук Јеремић, Драган Шутановац, Саша Драгин, Петар Шкундрић, Милутин Мркоњић, Слободан Милосављевић и Оливер Дулић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog