Politika

Maргетић: ОХР намјерно саботирао НАТО обавјештајце

БАЊА ЛУКА - Подаци и информације о истрагама које води међународна заједница о бошњачкој елити у БиХ намјерно су процурили из ОХР да би политичко и вјерско Сарајево добило на времену да одговори на истраге које се воде против њих, тврди члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Домагој Маргетић.


"ОХР је таквим поступком саботирао обавјештајне службе које дјелују при НАТО и истраге које воде тијела ЕУ о организованом криминалу, тероризму, те спрегама политичке и вјерске елите у Сарајеву", рекао је Маргетић на данашњој конференцији за новинаре у Бањој Луци.

Он тврди да је неко у ОХР доставио повјерљиве податке о истрагама о криминалној инфраструктури у БиХ власнику „Аваза" Фахрудину Радончићу да би се онемогућио оперативни наставак тих истрага и омогућила реорганизација те криминалне, терористичке и обавјештајне инфраструктуре, чији је главни циљ да изазвове ново кризно жариште у БиХ и на Балкану.

Маргетић сматра да високи представник у БиХ Валентин Инцко и његов замјеник Рафи Грегоријан морају рећи име и презиме службеника ОХР који је одао ове службене податке, јер су били повјерљиви, те објаснити коме су били доступни у ОХР.

"Све док не кажу ко је однио повјерљиве податке из ОХР-а, Инцко и Грегоријан су одговорни за саботирање истрага међународне заједнице у БиХ, као и за вријеме и организацијску предност коју су дали трерористичким групама у БиХ да се реорганизују", истакао је Маргетић.

Подсјетивши да су власти у Сарајеву након објављивања шема организовале акцију хапшења "маргиналне терористичке групе у БиХ", Маргетић наглашава да су на тај начин поручили остатку терористичке мреже да су идентификовани, лоцирани и да би могли бити ухапшени.

"Власти БиХ смишљено су омогућиле широј терористичкој мрежи, која тренутно припрема терористичке акције у БиХ, да се реорганизују, релоцирају и промијене начин комуникације између терористичких ћелија, чиме су разбиле велике антитерористичке акције коју је намјеравао спровести НАТО и ЕУ у БиХ", закључио је Маргетић.

Напоменувши да је Експертни тим у посљедњих годину дана константно упозоравао на активности терористичких оперативаца у БиХ и логистичких мрежа које подржавају дјеловање терористичких група на терену, Маргетић каже да су чланови тима уозорили на постојање обавјештајне терористичке инфраструктуре у БиХ.

Према његовим ријечима, упозорење се односило на функционисање паралелног обавјештајног система, који дјелује као систем унутар домаћих легалних служби.

Он је додао да је Експертски тим тада објавио попис и имена 300 оперативаца иранских обавјештајних служби који у ушли у БиХ, те да Иран ствара ову обавјештајну структуру на Балкану ради припрема нових сукоба, као одговор на скори сукоб на Блиском истоку.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog