Društvo

БиХ: Од осам силовања пријављује се једно

САРАЈЕВО - У БиХ од осам случаја силовања полицији буде пријављен један, што је знатно већи однос него у развијенијим земљама, јер се овдашње жене теже одлучују да пријаве ово кривично дјело, рекао је портпарол МУП-а Кантона Сарајево Драган Миоковић.


"Ако узмете статистичке податке видјећете да је у развијеним земљама на једно пријављено силовање четири или пет непријављених. Код нас та бројка је и седам непријављених јер је друштво у развијеним земљама еманципованије, па се жене лакше одлучују да пријаве ово кривично дјело", рекао је Миоковић.

Он истиче да је, осим осјећаја стида који стопира многе жртве силовања да пријаве такве случајеве надлежним органима, додатни проблем осуда околине јер се често од жртве прави кривац.

На подручју Републике Српске удевет мјесеци ове године евидентирано је 29 кривичних дјела против полног интигритета од чега је десет силовања и то по четири на подручју Бијељине и Добоја, и по једно у Бањој Луци и Источном Сарајеву, док је забиљежено седам случајева покушаја силовања.

На подручју Федерације БиХ у првих девет мјесеци ове године регистровано је 13 силовања, а за ова дјела пријављено је 15 лица, међу којима су четири повратника у вршењу кривичних дјела и један малољетник, док је укупно регистровано 35 кривичних дјела блудних радњи, док је евидентирано девет случајева полног односа са дјететом.

Неуропсихијатар из Сарајева Алма Браво Мехмедбашић истиче да се посљедице трауме, коју жене преживе током силовања, ако се не лијече, манифестују касније.

"Многе жене које не потраже љекарску помоћ посегну за лексилијумима, алкохолом, дрогама и сл. и стварају зависност, па онда осим једног проблема односно трауме које су преживјеле, имају и други проблем тј. зависност, а потом долази и до депресије и других психолошких поремећаја", истакла је Мехмедбашићева.

У БиХ се појавио и проблем звани "дрога за силовање", односно кориштење лијека "флунитра зепам", односно "рохyпнол", који се у медицини користи као хипнотик за лијечење поремећаја спавања, а у свијету је већ позната његова злоупотреба при силовањима.

На подручју Федерације БиХ, према ријечима, портпарола Федералне управе полиције Роберта Цвртка, до сада није регистрована заплијена таблета "Рохyпнол", за које је тешко доказати да су кориштене, јер спадају у групу бензодијазепина и хипнотика, као и лексилијум и друге таблете за смирење.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog