Svijet

Обама поздравио јачање Кине, чека се кинески отпоздрав

ТОКИО - Амерички предсједник Барак Обама поздравио је снажнију улогу Кине у свијету и најавио да ће се залагати за већу сарадњу са земљама Азије, преноси мрежа Би-Би-Си.


Обама је током посјете Токију, у склопу своје седмодневне азијске турнеје, истакао да САД не желе да "коче" растућу силу Кине и обећао прагматичну сарадњу са Пекингом на питањима од узајамног интереса.

"Успон јаке, просперитетне Кине може да буде извор снаге за наше државе", истакао је Обама, упозоравајући да се неће либити да у разговорима са Пекингом постави питање људских права, односно проблема Тибета.

Он је затражио помоћ Кине у вези са амбицијама Сјеверне Кореје и упозорио да ће услиједити снажна, заједничка акција САД и њених азијских партнера уколико Пјонгјанг не одбаци свој програм нукеларног наоружања.

Обама је током посјете Токију рекао је да САД неће бити застрашене нуклеарним пријетњама Сјеверне Кореје и да је његова посвећеност Азији неприкосновена.

Амерички предјседник, који је рано јутрос отпутовао за Сингапур из Токија на економски самит земаља азијско-пацифичког региона /АПЕК/, позвао је лидере Азије да раде на балансираном економском расту.

Обамин трговински представник Рон Кирк рекао је САД желе да се уклоне трговинске и инвестиционе баријере чиме би се промовисао отворени глобални трговински систем.

Називајући себе првим америчким "пацифичким предсједником" Обама је рекао да је посвећенот Вашингтона безбједнсти региона неуздрамана упркос чињеници да води ратове у Ираку и Авганистану.

Што се тиче економске сарадње Обама је позвао азијске земље да смање зависност од извоза у САД и да траже одрживи избалансиран економски раст.

"Морамо појачати наш економски опоравак и радити на економском расту којио је уравнотежен и одржив", рекао је Обама додајући да се свијет не може више вратити у круг наглог раста и успјеха и пропасти који је и довео до глобалне рецесије.

Обама је најавио нову америчку економску стратегију која ће подразумијевати "већу уштеду а мању потрошњу".

Амерички предсједник је јуче допутовао у Токио гдје се састао са јапанским премијером Јукијом Хатојамом.

Два лидера сагласила су се око потребе да се обнове везе двије земље и најавили брзо рјешење проблема око америчке војне базе на острву Окинави.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog