Politika

Скупили се социјалисти: Конгрес или обрачун

У Бањој Луци је данас почео 5. Конгрес Социјалистичке партије, на којем би требало да буде изабран предсједник странке, Главни одбор и друга страначка тијела, те усвојен Статут странке и остала страначка документа.


Избор предсједника СП је најврелија политичка тема у мирном мору политике Српске. Кандидати за предсједника СП су садашњи лидер странке Петар Ђокић, актуелни потпредсједник партије Здравко Крсмановић, те члан СП Томислав Томић.

Копља се ломе око будуће орјентације, јер "изазвивач" Крсмановић најављује промјену дјеловања и дистанцирање од политике владајућег СНСД. Међутим, Крсмановић истиче да то не би значило повлачење из садашње Владе у изборној години, јер жели принципијелну странку која неће на јефтин начин скупљати поене. Уједно, Крсмановић је "нада истока" која најгласније критикује трошење буџетских пара на, како каже, линији "Господска улица - Лакташи".

Крсмановић је "нада истока" која најгласније критикује трошење буџетских пара на линији "Господска улица - Лакташи"

Актуелни предсједник СП изјавио је раније да ће и даље чувати Републику Српску и спријечити њено било какво растакање, јер постојање овакве Српске унутар БиХ за српски народ значи слободу, сигурност и равноправност. Гро снаге његове кампање се троши на дискредитовање Крсмановића као човјека којег подржавају западни политичари, и који прича исто као и Силајџић. Министар туризма у влади Српске Предраг Глухаковић замјерио је  Крсмановићу да овај говори да је Сарајево главни град Српске и да све треба да се врти око Фоче.

Социјалисти свом потпредсједнику даје он за утапање Српске и јачу централизацију БиХ, а не за децентрализацију уз више давање овлашења локалним заједницама.

Крсмановић сматра да је неопходно ојачати локални ниво власти, гдје се средства најрационалније троше и гдје се ради у интересу грађана, док Томић каже да се залаже за јединство СП и свој аутономни пут.

Према информацијама које су се појављивале у медијима, Крсмановића јавно подржавају одбори у Фочи и Палама, док је у Ђокићеву подршку иступио бијељински одбор.

Према информацијама које су се појављивале у медијима, Крсмановића јавно подржавају одбори у Фочи и Палама, док је у Ђокићеву подршку иступио бијељински одбор.Ђокић се базирао и на подршку са стране, која стиже од премијера Додика и Ивицу Дачића, министра полиције у Влади Србије и предсједника СПС.

Конгресу присуствују лидер СНСД Милорад Додик, предсједник ДНС Марко Павић, те гости из Србије и Црне Горе - предсједник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић и Демократске странке јединства Зоран Жижић.

О будућем предсједнику изјашњаваће се 301 делегат. У случају Ђокићеве побједе многи најављују да би Крсмановић могао одвојити своје присталице и основати нову странку, којој би се прикључили и раније одбјегли кадрови Социјалиста, као што сулидерНародне демократске странке Крсто Јандрић и Драгутин Илић.

Обраћање званица - Ко је кога подржао

Премијер Републике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да Српска никада није била јача у свом капацитету и да је због тога врло важно да на власти остане актуелна коалиција.

Обраћајући се присутнима на Конгресу Социјалистичке партије у Бањалуци, Додик је рекао да је данас једино могуће окупљање - окупљање око Републике Српске, на чијем укидању у посљедње вријеме, како је навео, на подмукао начин раде поједини међународни представници.

Додик је рекао да је данас једино могуће окупљање - окупљање око Републике Српске, на чијем укидању у посљедње вријеме, како је навео, на подмукао начин раде поједини међународни представници

 

Он је упозорио да би, уколико би Српска изгубила своје капацитете и свој политички оквир, то сигурно значило велику несигурност за српски народ, те истакао да је садашња владајућа коалиција дала огромне доприносе јачању Српске, у којој и други народи живе угодно.

Предсједник Социјалистичке партије Србије и замјеник премијера Србије Ивица Дачић истакао је важност поштовања Дејтонског мировног споразума, чији је гарант Србија.

Дачић је рекао да сваки договор и свако рјешење унутар БиХ морају почивати на договору три конститутивна народа и два ентитета, те истакао да је легитимни интерес Србије, као гаранта Дејтонског споразума, да даје подршку, како је навео, интенцијама које се чују у РС.

Истичући да је сарадња интерес СПС када је ријеч о РС и БиХ, Дачић је поручио да је за ново доба потребна нова политика, да је неолиберализам у кризи и да је потребна политичка опција која би у тој ситуацији била на страни оних који су најугроженији, односно обичних грађана.

Иако јавно подржава Ђокића, а у влади Србије је у коалицији се неолибералима, Дачић је поручио да је за ново доба потребна нова политика, да је неолиберализам у кризи и да је потребна политичка опција која би у тој ситуацији била на страни оних који су најугроженији, односно обичних грађана

Он је додао да су данас социјалистичке и социјалдемократске странке оне које су на страни грађана који живе од свог рада, који су жртве транзиције и којима је потребна социјална правда.

Предсједник Демократске странке јединства Зоран Жижић истакао је да се на овим просторима дешавају значајне промјене, које нису у интересу нити држава, нити народа који ту живе.

Он је додао да су у оквиру тога и озбиљни наговјештаји процеса који иду ка унитаризацији БиХ, што није у складу ни са Дејтонским споразумом, нити интересима Српске и њених грађана.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog