Republika Srpska

Кина се не одриче долара - везан јој је око врата

ВАШИНГТОН - У јеку глобалне финансијске кризе, једна од главних тема је да ли амерички долар може и даље да игра улогу водеће свјетске резервне валуте.


Протеклих неколико мјесеци дебата о будућности долара своди се на питање да ли би кинеска валута, ренминби, могла да преузме положај долара у међународној трговини.

Панел дискусија на ту тему одржана је у Центру за стратешке и међународне студије у Вашингтону.

По мишљењу Мелисе Марфи из Центра за стратешке и међународне студије, без обзира на забринутост Кине због пада вриједности долара и посустале америчке привреде, Пекинг још дуго неће моћи да се одрекне долара.

„Као прво, Кина је акумулирала око 1.400 милијарди долара резерви и веома је заинтересована да вриједност долара не почне нагло да пада јер би тиме обезвриједила сопствена средства. Мало је вјероватно да ће Пекинг поткопавати сопствену позицију" - оценила је она а преноси Глас Америке.

Умјесто тога, кинеска влада настоји да диверзификује своје резерве. Један од начина је куповина доларима робе чија вриједност не опада, или чак расте као што су нафта, сировине и злато, каже Мелиса Марфи.

Међутим, додаје она, Кина ће остати везана за долар све док је њена главна привредна активност извоз робе на запад.

„И све док САД најважније извозно одредиште Кине, Пекинг ће наставити да акумулира већу количину долара него што може икада да их потроши" - сматра Марфијева.

Питер Ботелије, професор економије на Универзитету Џонс Хопкинс, увјерен је да постоји још један разлог због којег Кина вјероватно неће настојати да ренминби успостави као резервну валуту - одржање стабилности кинеског политичког система.

„Да би кинеска валута могла да замјени долар држава би морала да се одрекне контроле над финансијским тржиштима, каматом и слично. Да ли је Кина спремна на то? Да ли је Комунистичка партија Кина спремна да се одрекне своје улоге у привреди? Лично сумњам у то" - нагласио је Ботелије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog