Svijet

Кина: Двоје умрло након вакцине против новог грипа

ПЕКИНГ - Кинеска здравствена служба саопштила је да су двије особе умрле након што су примиле вакцину против новог грипа, у тренутку када власти планирају да вакцинишу 65 милиона људи односно пет одсто од укупног броја становника до краја године.


Наставник средње школе у провинцији Хунан неколико сати након што је примио вакцину отишао је да игра кошарку, када му је позлило, наводи се у саопштењу здравствене службе те провинције.

У саопштењу се међутим, истиче да према првим анализама, смрт тог наставника није повезана са вакцином и да неће утицати на планирани програм вакцинације становништва у тој провинцији.

Према првим информацијама, наставник је највјероватније умро од срчаног удара, од чега сваког дана у Кини умре око 1.700 људи, рекао је Лију Давеји додајући да ће тачан узрок смрти бити познат тек након детаљне аутопсије преминулог наставника.

Ту информацију је потврдио и кинески министар здравља Денг Хаихуа.

Министар међутим, није навео околности под којима је умрла друга особа након вакцијанције против новог грипа. Према кинеским прописима, локалне власти су надлежне да дају информације о таквим случајевима.

До сада су у Кини код 15 особа које су вакцинисане против новог грипа забиљежене веома озбиљне нежељене реакције укључујући и анафилактички шок, изјавио је епидемиолог Лију Давеји из кинеског центра за контролу и превенцију болести.

Међутим, од укупно 12 милиона особа колико их је до сада вакцинисано у Кини 1.235 је имало нежељене реакције које су највећим дијелом биле веома благе и привремене, саопштило је министарство здравља.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog