Politika

Тадићу подршка и од Ватикана

ВАТИКАН - Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да је добио подршку Ватикана за евроинтеграције Србије, као и за интегритет и суверенитет Србије на Косову и Метохији.


Након сусрета са поглаваром Римокатоличке цркве папом Бенедиктом Шеснаестим, Тадић је рекао новинарима да је са папом дошао до заједничког закључка да је "распоред 2014", коју су предложили грчки и италијански премијер Јоргос Папандреу и Силвио Берлускони, реалистичан план и да на тај начин, симболички, Грчка и Италија, као представници источног и западног хришћанства, могу бити од велике користи за интеграцију цијелог Балкана у ЕУ.

Тадић је изразио захвалност папи на принципијелним позицијама Ватикана, указавши на значај Косова као изворишта српске државности и културе.

"То је простор на којем је изграђен хришћански идентитет нашег народа, а политичка сарадња Србије и Ватикана је од изузетне важности због великог утицаја Ватикана на међународну политику", истакао је Тадић.

Света столица није признала једнострано проглашену независност Косова.

Предсједник Србије рекао је да је сусрет са папом веома важан и због екуменског дијалога међу црквама, подсјетивши да ће 2013. године бити одржана годишњица Миланског едикта и да Србија жели да учествује у тој међународној прослави.

Говорећи о могућој посјети папе Србији, Тадић је рекао да, што се тиче Србије, тај позив остаје отворен, као и да се са папом сагласио да би вријеме обиљежавања Миланског едикта, 2013. године, било идеално време за ту посјету.
Тадић и папа разговарали су око 30 минута у четири ока, на енглеском језику и без присуства преводиоца.

Предсједник Србије је папи поклонио илуминацију са мотивима из Мирослављевог јеванђеља, а поглавар Римокатоличке цркве је Тадићу поклонио позлаћени медаљон са ликом папе.

Тадић се у Ватикану састао и с кардиналом Тарћизијем Бертонеом и монсињором Домиником Мамбертијем.

Србијански предсједник данас завршава тродневну радну посјету Италији, током које је разговарао са највишим италијанским званичницима, предсједником Ђорђом Наполитаном и премијером Силвијем Берлусконијем.

Тадић је предводио србијанску делегацију на Самиту влада Италије и Србије.

Том приликом, премијери Италије и Србије Берлускони и Мирко Цветковић потписали су Заједничку декларацију о стратешком партнерству двије државе, а потписани су и остали билатерални споразуми.

Потписан је и низ билатералних споразума из области инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, војне сарадње, унутрашњих послова, културно-просветне и научно техничке сарадње.

У делегацији Србије су, осим Тадића и Цветковића, били министар унутрашњих послова Ивица Дачић, потпредсједник Владе и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић, министар спољних послова Вук Јеремић и министар одбране Драган Шутановац.

На самиту су учествовали и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саша Драгин, министар рударства и енергетике Петар Шкундрић, министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић, министар трговине и услуга Слободан Милосављевић и министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog