Svijet

Непал: Смрт словеначког алпинисте

КАТМАНДУ - Словеначки алпиниста Томаж Хумар, кога сматрају једним од најбољих планинара на свијету, погинуо је током покушаја освајања планинског врха на Хималајима, рекли су организатори његове експедиције.


Четрдесетогодишњи Хумар нестао је на јужном обронку планине Лангтанг Лирунг, који је висок 7.234 метра на сјеверу Непала.

Посљедњи пут Хумар се јавио у уторак када посредством радија рекао да је повријеђен.

"Он је сигурно пао током успона и сломио кичму и ногу. Он се успињао сам без водича или носача", рекао Дава Шерпа, из спасилачке организација "Ежијен тракинг", додајући да је то била његова карактеристика да се упушта сам у експедиције.

Исти извор наводи да је Хумарово тијело пронађено јутрос током ваздушног прегледа области, сјеверно до Катмандуа, у близини границе са Тибетом.

Шерпа је рекао да је тијело Хумара пребачено у њемачку амбасаду у Катмандуу, гдје га дочекала породица.

"Планина коју је Хумар покушао да освоји Лангтанг Лирунг технички је веома тешка и малобројни се усуде да се ухвате у коштац са њом", рекао је Зимба Зангу Шерпа, предсједник непалског Планинарског удружења.

Шерпа је рекао да је Хумар био храбар и да је трагедија да је пао и изгубио живот.

Хумар је постао познат 1999. године након што се сам попео на врх Даулагири, седми врх на свијету.

Скоро вертикалан успон по камену и леду, који је он прешао, једнак је висини од осам зграда Емпајер стејт билдинга поређаним једна на другој.

У то вријеме тај успон сматрао се самоубилачком мисијом што је Хумара начинило националном звијездом и уврстило га у најбоље планинаре свијета.

Легендарни италијански алпиниста Рејнхолд Меснер, први који се попео на врх висине 8.400 метара на Хималајима, описао је Хумара као највећег планирана модерног доба.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog