Republika Srpska

Словенија потписала за Јужни ток

НОВО ОГАРЈЕВО - Словенија је данас потписала споразум о гасоводу Јужни ток, који ће пролазити кроз ову земљу и који ће повезивати Русију са Европом.

Споразум су потписали министри енергетике Словеније и Русије, Матеј Лаховник и Сергеј Шматко у Новом Огарјеву у близини Москве у присуству премијера двије земље Борута Пахора и Владимира Путина.

Гасовод коз Словенију, са годишњим капацитетом од 10 милијарди кубних метара гаса, изградиће заједничка компанија руског гиганта "Гаспрома" и словеначког диструбутера гаса "Геоплин плиноводи".

Гасовод Јужни ток вриједан око 30 милијарди долара треба да буде завршен до 2015. године, а пролазиће испод Црног мора у правцу Бугарске, Србије и Мађарске прије доласка у западну Европу.

Јужни ток један је од два највећа пројекта гасовода који Русија развија у циљу консолидације своје командне позиције у снабдијевању Европе гасом.

Његов "супарник" је пројекат ЕУ "Набуко", чији је циљ смањење зависности Европе од руског гаса, јер ће гас од земаља Каспијског мора укључујући Азербејџан и Туркменистан бити пребачен другим путем, заобилазећи Русију.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog