Društvo

Пожар у фабрици Застава локалзован, кривац људски фактор

КРАГУЈЕВАЦ - Пожар у погонима крагујевачке фабрике "Застава", који је избио данас око 11.00 часова, локализован је и спријечено је његово ширење, а жртава и повријеђених није било, потврђено је у Ватрогасно-спасилачкој бригади у Крагујевцу.


Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић, који је обишао лице мјеста, изјавио је новинарима да је горио простору између Лакирнице и Монтаже и да је оштећено неколико шкољки "пунта".

Стевановић није могао да каже ништа о обиму штете и времену потребном за санацију, наводећи да ће то, као и узрок пожара утврдити стручне екипе, али је нагласио да ниједан витални дио фабрике није угрожен.

Радник на доради возила Славољуб Стевановић, који је радио данас у првој смјени, изјавио је да се нешто прије 11.00 часова осјетио дим у простору дораде у Монтажи, који од мјеста избијања пожара дијели један зид.

Према његовим ријечима, сви радници, који су се затекли на лицу мјеста, почели су да склањају возила са линије како би их спасили од ватре, али је једна шкољка оштећена.

У гашењу пожару учествовало је 28 ватрогасаца са шест возила.

Најављено је да ће током поподнева Заставу посјетити министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић и начелник Сектора Министарства унутрашњих послова Србије за ванредне ситуације Предраг Марић.

У Застави је 31. децембра 1995. године у вечерњим часовима избио пожар готово на истом мјесту, у Монтажи Фабрике аутомобила. Тада је причињена велика материјална штета, а узрок пожара је била упаљена кварцна гријалица.

Начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић изјавио је да је људски фактор узрок пожара у погону крагујевачке фабрике "Застава аутомобили" у којем је урушено око 200 квадратних метар крова, оштећено девет шкољки аутомобила "пунто" и електро-инсталација.

Марић није желио да говори о висини причињене штете, док не буду завршене истражне радње.

Истражни судија Окружног суда у Крагујевцу Сузана Грујовић рекла је да су у тренутку избијања пожара у погону "Застава аутомобила" били присутни само радници "Гоше" из Смедеревске Паланке, додавши да је издала наредбу полицији и ватрогасцима да јој поднесу извјештај о узроцима пожара.

Директор фабрике "Застава аутомобили" Радомир Петровић рекао је да се пожар десио у дијелу за монтажу возила, као и да су у тренутку пожара у том дијелу били радници једне фирме ангажоване за помјерање опреме.

"Руководство фабрике разматра план како да се после пожара настави производња", рекао је Петровић и навео да ће већи проблем за наставак производње бити ако је изгорила опрема за производњу, него ако су изгорили дијелови аутомобила.

Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић рекао је да је штета од пожара у фабрици велика.

"Очигледна је штета, кров је на том делу је пао, видећемо колика је стварна штета и колико времена треба да се то санира", рекао је Стевановић, који је потврдио да је у монтажи, гдје се склапа "пунто", пао један дио транспортне траке на којој се монтирају аутомобили и да је одређени број шкољки "пунта" оштећен.

Пожар је избио око 11.00 часова у магацину дијелова за монтажу аутомобила "пунто", скоро на истом мјесту гдје је избио посљедњи пожар у фабрици "Застава" прије нешто више од 10 година. Пожар се није проширио на друге дијелове фабрике.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog