Politika

Додик: Ја сам предложио, парламент одлучује

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик објаснио је да је његова изјава у вези са осам промјена Устава БиХ само иницијални приједлог о којем ће одлучивати Народна скупштина РС.


"Ово треба схватити као иницијални приједлог и тако ће и остати уколико парламент РС евентуално не прихвати овакав приступ. У том случају нећу се ни ја залагати за то, јер морамо поштовати парламент, али морамо имати и приједлог", рекао је премијер Додик новинарима у Бањалуци.

На питање новинара да прокоментариша данашње саопшење СДС у којем се наводи да он "не може сам одличивати о промјенама Устава БиХ", Додик је рекао да је сматрао да и у СДС, бар на основу ранијих изјава, постоји консензус да дође до промјене Устава БиХ по тих осам тачака.

"Ако је СДС против таквих приједлога које смо ми дали, није проблем. Ја сам разумио да имамо неки консензус у овом оквиру. Мислим да за то постоји консензус, а сасвим је разумљиво да у БиХ остаје наша тврдња да ће о томе одлучивати парламент, јер је он страна у Дејтонском споразуму. РС је потписница Анекса 4 Дејтонског споразума и она ће о томе одлучивати", истакао је премијер Додик.

Он је навео да се те промјене односе на повећање броја посланика у Представничком и Дому народа парламента, да се делегати у Дом народа бирају са простора цијеле БиХ тако што би их бирали ентитетски парламенти по утврђеној процедури.

"На примјер шест Срба би ишло у Дом народа БиХ, пет би бирала РС, а једног Федерација БиХ и то српски клуб посланика који се тамо налази", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, РС би прихватила и промјену која се тиче ротације у Предсједништву БиХ, која би била сваких 16 умјесто садашњиох осам, као и да се у оквиру Предсједништва утврди јасна структура протоколарних активности предсједника и два потпредсједника, док би сва остала питања из области одбране и дипломатије била рјешавана консензусом.

Лидер СНСД-а је објаснио да Предсједништво БиХ више не би одлучивало о буџету и финансијским уговорима са међународним институцијама, већ би то била надлежност Савјета министара БиХ.

Он је додао да је један од тих приједлога и да би у Уставу БиХ требало да буде укинута одредница да у Уставном суду БиХ буду и странци.

Коментаришући изјаву Ларса Валунда, представника ЕУ у преговарачком тиму, да преговарачки тим ЕУ и САД у понедјељак почиње нову рунду преговора са представницима експерата домаћих странака којима ће бити понуђен модификовани бутмирски пакет, Додик је рекао да за понедјељак има друге планове.

На питање да ли је постигнут компромис у вези са именовањем Садика Ахметовића за министра безбједности БиХ, Додик је кратко одговорио да би могао да буде именован на ту функцију.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog