Politika

Перлец: Од ОХР више штете него користи

САРАЈЕВО - Директор Канцеларије за Балкан Међународне кризне групе Марко Перлец тврди да је у неколико посљедњих мјесеци видљиво да од ОХР и бонских овлашћења има више штете него користи.


Он сматра да је садашње стање неодрживо и да не би било добро ићи у исхитрено затварање ОХР, али да није добро ни очување оваквог ОХР.

"Савјет за имплементацију мира /ПИК/ у БиХ треба почети да размишља о скоријој одлуци или појачању ОХР или преласка на други модел јачања БиХ што подразумијева затварање ОХР-а, јачање мандата Канцеларије специјалног представника ЕУ, продужетак и јачање мандата ЕУФОР и низ других мјера којима би ЕУ гарантовала уставни поредак и убрзан приступ НАТО", појашњава Перлец.

Према његовом мишљењу, овим би била надомјештена стабилизацијска улога коју ОХР у садашњем облику није више способан да испуни.

Он сматра да је стање у БиХ мирно, али да је политичко негативно и да изазива кризе.

Прелец оцјењује да БиХ више није у опасности од новог сукоба, али да међународна заједница мора редефинисати и ојачати ангажман ако домаћи политичари не успију да постигну договор прије састанка ПИК.

Он тврди да је потпуно нереално и готово незамисливо да у БиХ дође до нових сукоба.

"Такве изјаве немају никаквих основа нити користи, само узнемирују људе. Нема назнака ни о каквим припремама као ни о размишљањима о новим сукобима у БиХ. Дакле, нема разлога за страх", тврди Перлец.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog