Društvo

Mилосављевић: Неодговорни љекари сумњом у вакцину збуњују народ

БЕОГРАД - Министар здравља Србије Томица Милосављевић изјавио је да неодговорни љекари сумњом у вакцину против новог грипа "збуњују народ".


Милосављевић је нагласио да су "све вакцине које су прошле европску контролу добре".

Према његовим ријечима, свака вакцина против грипа направљена је технологијом која је строго контролисана, очишћена и максимално прилагођена стандардима који су увијек у фармацеутској индустрији високи.

"Не може свако да направи вакцину. Спомиње се да у вакцини има живе. Има је у оноликој количини колико у конзерви туњевине коју купујете да једете", тврди министар здравља.

Он ј рекао да би предстојећа вакцинација требало да буде најмасовнија вакцинација која је икад спроведена, осим у случају вариоле вере 1972. године.

"Али, овде је реч о другачијој причи и проблему. Вакцинација против новог грипа биће спроведена тако да велики број грађана буде вакцинисан у кратком року и без непотребних гужви. Када вакцине стигну у Институт `Торлак` биће дистрибуисане на 23 места у Србији, у институте и заводе за јавно здравље, на територији 25 округа. Од тренутка када се допреме следећег дана почиње имунизација", нагласио је Милосављевић.

Он је поручио грађанима да морају добро да воде рачуна и да не купују вакцину која је другачије дошла у земљу, јер постоји велика опасност од фалсификата.

"Могу тиме само да направе већу штету него корист. Вакцина коју ћемо добити је прошла контролу Европске агенције за лекове, испитана је на најбоље могуће начине", истакао је Милосављевић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog