Republika Srpska

Динкић: Све указује да се враћамо у нормалу

БЕОГРАД - Министар економије и регионалног развоја Србије Млађан Динкић изјавио је да сви подаци указују да се Србија на економском плану полако враћа у нормалу и да је велики оптимиста да ће 2011. година бити много боља од претходне двије.


"Планирамо да у наредној години подстакнемо банке, које су данас више него ликвидне, да свој новац пласирају привреди по нижим каматама, тако што ће се Народна банка полако повлачити из репо операција. Циљ је да у 2011. години уђемо без субвенционисаних кредита, јер ћемо имати, верујем, нормалну економску ситуацију", рекао је Динкић.

Наводећи да је привреда, кроз разне програме Владе, у овој години добила око двије милијарде евра и да је у претходних девет мјесеци, кроз субвенционисане кредите у реалан сектор "упумпано" око 970 милиона евра, Динкић је рекао да се и за сљедећу годину планира сличан обим средстава.

"С друге стране, преко Фонда за развој, у привреду је ушло још око милијарду евра", додао је Динкић.

Он је навео да је основни услов за повлачење субвенционисаних кредита био да фирма не смањује број запослених, те да је у мају на списку Националне службе запошљавања био максималан број незапослених и да је од тада број незапослених умањен за око 40 000.

Динкић је рекао да се у последњих неколико мјесеци повећало интересовање потенцијалних инвеститора за Србију и да они указују да је сада највећи проблем спора и компликована процедура за издавање грађевинских дозвола.

"То морамо променити уколико желимо да повећамо прилив инвестиција. Министарство просторног планирања би требало хитно да предложи решење тог проблема. Једно од могућих решења је да се уведе ново правило и пракса да Република издаје дозволе за инвеститора уколико локална самоуправа не одреагује на време", истакао је Динкић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog