Republika Srpska

Лидери земаља Азије и Пацифика одбацили трговински протекционизам

СИНГАПУР - Лидери земаља Азије и Пацифика, укључујући предсједнике САД и Кине, обавезали су се данас да ће одбацити трговински протекционизам и тражити нову стратегију за економски раст након најгоре економске кризе која је погодила свијет у задњих неколико деценија.


Лидери Организације азијско-пацифичке сарадње /АПЕК/, који заједно чине више од половине свјетске привреде, најавили су да ће наставити са крупним стимулативним трошењем док се не постигне дуготрајан економски опоравак.

У завршној декларацији лидери Азије снажно су одбацили све облике протекционизма и заложили се за отворена тржишта и уздржавање од подизања нових баријера инвестицијама и трговини роба и услуга.

"Не можемо се више вратити уобичајеном економском расту. Потребна нам је нова парадгима раста, нови модел економске интеграције", наводи се у декларацији.

Лидери Азије најавили су мјере за постизање економског раста који је изабалансиран, свеобухватан и одржив, подржан иновацијом и економијом која се темељи на знању како би се осигурао дугорочан опоравак који ће отворити нова радна мјеста на корист свим људима.

Земље АПЕК сматрају да је неопходна сарадња да би се отклониле трговинске баријере и либерализовало тржиште.

Амерички предсједник Барак Обама апеловао је на лидере Азије да реконструишу своју привреду која се базира на извозу и раде на балансираном расту, јер у супротном ризикују "кризу за кризом".

Обама је апеловао на финасијске институције да остану досљедне у примјени јединствених мјера у борби за стабилизацију тржишта, нагласивши да се свјетска економија извлачи из кризе.

Он је истакао да ће Вашингтон преузети кораке за успостављање дугорочне политике у смањивању емисије штетних гасова и тако се придружити међународној заједници у борби против загађења животне средине.

Амерички предсједник је рекао да је, како је навео, халапљива америчка потражња доприносила расту регионалних економија деценијама, али када је избила криза потражња за азијском робом је пала што је продубило рецесију.

"Не можемо слиједити исту политику која је и довела до оваквог небалансираног раста. Уколико то учинимо наставићемо да прелазимо из кризе у кризу што је већ имало страшне посљедице за наше грађане, послове и владе", рекао је Обама.

Он је навео да су САД заинтересоване за трговински споразум који би могао постати нуклеус за стварање велике транс-пацифичке слободне трговинске зоне која би покривала 2,6 милијарди људи.

Лидери су наложили својим званичницима да почну са истраживачким радом на такозваној Слободној трговинској области Азије и Пацифика иако аналитичари упозоравају да су за овакав гигантски подухват потребне не године него деценије да почне да даје резултате.

Обама је, међутим, био предмет критике у Сингапуру због знакова трговинског протекционизма САД које покушавају да заштите америчку индустрију док све више људи остаје без посла.

Руски предсједник Дмитри Медведев изразио је противљење протекционизму у свим сферама, рекавши да је постигнута сагласност да чланице међународне заједнице уложе напоре да би се отклонио протекционизам, не само у трговинској сфери, већ да се уопште елиминише, како би се ојачала свјетска економија.

На самиту АПЕК утврђене су заједничке мјере међународне заједнице у борби против климатских промјена које ће бити разматране на конференцији у Копенхагену.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog