Politika

Toмљановић: Клуб Бошњака често претјера са ''виталним националним интересом''

БАЊА ЛУКА - Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске понекад претјера са отварањем питања виталног националног интереса, изјавио је предсједавајући Клуба Хрвата у Вијећу народа Томислав Томљановић.


Он је рекао да не жели улазити у мотиве Клуба Бошњака када постављају питање заштите виталног националног интереса, наводећи да се црта може подвући након одлука Уставног суда РС које кажу да ли је или није било разлога за то.

"Ту се може видјети да се понекад претјера са отварањем питања виталног националног интереса", оцијенио је Томљановић.

Истичући да је апсурдно постављати питање виталног националног интереса из политичких разлога, Томљановић је рекао да Клуб Хрвата не злоупотребљава позицију у Вијећу.

Оцјењујући улогу Вијећа народа РС, Томљановић је рекао да "малим треба правна сигурност, а не снажнима".

Према његовим ријечима, Вијеће народа РС има дјеловање сужено само на већ готове акте Народне скупштине РС, а да не може ријешити проблем што се Устав РС и закони не проводе у многим локалним заједницама због чега га неки сматрају сувишним.

Томљановић је рекао да се Хрватска сељачка странка - Нова хрватска иницијатива /ХСС-НХИ/, чији је потпредсједник, залаже за равноправност хрватског са друга два народа у БиХ, али да никад није разматрала уставне промјене ка стварању три ентитета.

"Мислим да трећи ентитет не би ријешио проблеме мада се стиче привидна заблуда да бисмо тада били равнопрвани. Питање је да ли је проблем што се Дејтонски мировни споразум проводи или што се не проводи", рекао је Томљановић.

Он је нагласио да рјешење за равноправност треба тражити на нивоу институција БиХ које, како је рекао, овако како су формиране не функционишу, нарочито Дом народа и Парламентарна скупштина БиХ.

"Дуго смо програмски оријентисани на децентрализацију са функционалним регијама које ће, хтјели ми или не, доћи приликом придруживања БиХ. То је још увијек вруће политичко питање са гледишта садашње позиције и политичке елите немају воље ријешити проблем БиХ на нормалан начин", рекао је Томљановић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog