Svijet

Директор ФАО штрајковао глађу због гладних

РИМ - Директор Организације УН за храну (ФАО) Жак Дијуф завршио је 24-часовни штрајк глађу у који је ступио како би скрену пажњу на глад у свијету уочи самита ФАО-а наредне недеље у Риму, саопштено је из ове организације.


Уочи самита Организације УН за храну, генерални секретар УН Бан Ки Мун и градоначелник италијанске пријестонице Ђани Алемано најавили симболични 24-часовни штрајк глађу.

Дијуф је почео штрајк глађу у петак у 20.00 часова на мадрацу постављеном у сједишту те организације да би показао солидарност са милијардом гладних у свијету.

Како наводи Организација, генерални секреар УН Бан Ки Мун требало би да одржи симболичан штрајк глађу прије самита, а градоначелник Рима објавио је да ће се придружити овој акцији.

"Одговорићу на позив који је упутио Жак Дијуф за 24-часовни штрајк глађу да би затражио од шефова влада конкретне одговоре на проблем глади у свијету", рекао је Алемано.

Градоначелник Рима ће свој штрајк почети данас у подне.

Алемано је изразио забринутост што није видио у нацрту финалне декларације самита Организације УН за храну који почиње у понедјељак, да су одређени циљеви у бројкама.

Очекује се да ће преко 60 шефова влада или држава присуствовати самиту у Риму.

У међувремену, Свјетски програм хране, суочавајући се са наглим падом донација усљед финансијске кризе, апеловао је директно на милијарду људи у свијету да дају мале донације за борбу против глади.

Џозет Ширан, шеф овог тијела, рекла је да је циљ апела који је упућен преко Интернета да милијарду људи у богатим земљама дају само по један евро седмично што би било довољно да се ријеши проблем глади за једну милијарду људи у земљама у развоју.

Ово је први пут да је Свјетски програм хране, кога већином финансирају владе, на овај начин затражио помоћ.

"Сада можемо говорити да глад галопира и да гладује више од милијарду људи што је први пут у историји, а због финансијског притиска на владе мислимо да је веома важно позвати грађане свијета да директно помогну у рјешавању овог проблема", рекла је Ширанова у интервјуу за Ројтерс.

Она је навела да је Свјетски програм хране прикупио само око половине од 6,7 милијарди долара колико је било планирано ове године, а већина новца долази од појединих влада.

Ширанова је додала да та сума није довољна да се ријеше хуманитарне кризе широм свијта.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog