Društvo

Патријаршијски престо преузима Архијерејски синод СПЦ

БЕОГРАД - Устав Српске православне цркве (СПЦ) предвиђа да када се "патријаршијски престо упразни" сву власт преузима Архијерејски синод СПЦ, изјавио је вјерски аналитичар Живица Туцић.


Туцић је нагласио да Синод треба да обавијести епископе, свештенство, народ и државну власт да се Његова светост патријарх српски Павле "представио Богу", након чега се, како је уобичајено, проглашава четрдосетодневна жалост.

"После помена који се служи на четрдесети дан, може да се изабере патријарх. Тај избор се може заказати већ ових дана", објаснио је Туцић.

Према његовим ријечима, тако је урадила и Руска православна црква, објавивши датум сахране објавила је и датум избора новог патријарха.

Он је навео да би сахрана патријарха Павла могла да буде одржана тек за неколико дана, јер има доста посла у њеној организацији, а очекује се и да би на опроштај од поглавара СПЦ-а могли да дођу васељенски и московски патријарх.

Према његовом мишљењу, држава би на дан сахране патријарха Павла требало да прогласи дан жалости.

Туцић је прецизирао да Архијерејски синод треба да именује епископа који обавља функцију "местобљуститеља" - чувара трона, који ће бити одговоран за провођење сахране и организовање изборног сабора.

"Шансе местобљуститеља да буде патријарх и постоје и непостоје, али то није одлучујуће", рекао је Туцић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog