Politika

Лагумџија: Бутмирски пакет унаприједити у ''пакет плус''

САРАЈЕВО - Предсједник Социјалдемократске партије БиХ Златко Лагумџија рекао је да "бутмирски пакет" уставних рјешења може бити унапријеђен у "пакет плус", који би омогућавао да БиХ постане функционална држава која има неопходне механизме за убрзану интеграцију у НАТО и ЕУ.


Лагумџија је током састанка са министром иностраних послова Шпаније Мигуелом Ангелом Моратиносом у Мадриду истакао да ће унапријеђени бутмирски приједлог имати подршку ове странке, а да било каква рјешења козметичке природе нису прихватљива за СДП БиХ, јер БиХ не дају потребне механизме за будуће изазове.

Он је навео да се СДП БиХ залаже за трансформацију постојећег ОХР-а кроз оснаживање ЕУСР-а, те одвајање ОХР-а од ЕУСР-а, саопштено је из СДП-а БиХ.

Према његовом мишљењу, мала и ефикасна јединица ОХР-а би требала да задржи постојеће инструменте у оној мјери у којој има капацитете да се бави спрјечавањем и кажњавањем кршења Дејтонског споразума и надгледањем његове пуне имплементације.

"С друге стране, оснажена мисија ЕУ у БиХ прије свега би се требала снажније бавити европским путем БиХ", оцијенио је Лагумџија.

Он је замолио Моратиноса да помогне како би за вријеме предстојећег шпанског предсједавања ЕУ било омогућено грађанима БиХ да добију либерализацију визног режима, која није била могућа током шестомјесечног шведског мандата.

Моратинос је упознао Лагумџију о приоритетима шпанског предсједавања ЕУ у наредном периоду.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog