Politika

Богдановић: Велики број Срба није изашао на косовске изборе

БЕОГРАД - Министар Србије за Косово и Метохију Горан Богдановић изјавио је вечерас да је на локалне изборе на Косову, које су организовале привремене косовске институције, изашао је мали број Срба и оцијенио да се огромна већина придржавала става Владе Србије да нема услова да се учествује на овим изборима.


Богдановић је истакао да ни те бројне манипулације и злоупотребе са гласачким листићима којима су прибјегли организатори "нелегалних" избора, не помажу да се промјени чињеница да је одзив Срба мали.

"Сада је свима јасно да српска заједница није хтела да пристане на унапред додељену улогу, да она буде та која ће незаконитим изборима пружити легитимност", навео је Богдановић у саопштењу које је означио као нелегалне,.

Он је навео да сви они који су учествовали на изборима морају да буду свјесни чињенице да не могу никако да представљају косовске Србе.

Избори су одржани на око 2 250 гласачких мјеста широм Косова и Метохије. Право гласа имало је око 1,5 милиона бирача, који су гласали за предсједнике и чланове скупштина у 36 општина. Изборе је надгледало око 21.000 домаћих и међународних посматрача.

За изборе се укупно пријавило 74 партије, независних кандидата, удружења грађана и коалиција. Од тога, 34 субјекта су била из албанске заједнице, 22 из српске, седам бошњачке, по два из ашкалијске и црногорске и по један из египћанске, горанске и ромске заједнице.

Међу пријављеним српским странкама није било оних које учествују у раду српског парламента.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog