Društvo

Сахрана патријарха Павла 19. новембра у манастиру Раковица

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Павле биће сахрањен у четвртак, 19. новембра у манастиру Раковица код Београда, одлучио је вечерас Свети архијерејски синод Српске православне цркве.


Синод је донио одлуку о мјесту сахране према жељи Његове светости патријарха српског Павла, јавио је дописник Срне.

На сједници је формиран Одбор за сахрану који ће сутра одлучити о детаљима сахране.

У одбору су црквени великодостојници и пет представника државе.

Синод је именовао митрополит Амфилохија за чувара патријарашког трона (мјестобљуститеља).

Према Уставу Српске православне цркве, Свети архијерејски синод објављује патријархову смрт и проглашава патријаршки трон упражњеним.

Устав Српске православне цркве предвиђа да у случају да буде "упражњен светосавски трон", сва власт прелази на Свети архијерејски синод, а Устав предвиђа и установљење чувара патријарашког трона (мјестобљуститеља).

Уобичајено је да жалост у Цркви траје 40 дана и тада се служи четрдесетодневни помен, послије којег може да буде обављен избор патријарха.

У Саборној цркви у Београду, гдје је изложено тијело патријарха Павла, служи се непрекидна молитва Његовој светости патријарху српском Павлу, који се упокојио јутрос на Војно-медицинској академији у 95. години.

Према православном обичају, молитва се служи пред отвореним ковчегом са тијелом патријарха Павла.

Молитва ће бити служена непрекидно, укључујући и свеноћно бдење поред одра патријарха српског Павла у централном дијелу Саборног храма, гдје се вјерници опраштају од Његове светости.

Влада Србије прогласила је тродневну жалост на подручју Републике поводом смрти патријарха српског Павла.

Дани жалости су 16, 17. и 18. новембар.

Државним заставама спуштеним на пола копља, минутом ћутања и прилагођеним медијским програмима поводом тродневне жалости, биће одата пошта преминулом патријарху Павлу.

Поглавар СПЦ преминуо је јутрос у 10.45 у Војно-медицинској академији, гдје се налазио на лијечењу од 13. новембра 2007. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog