Politika

Брисел: Разматрање безбједносних и политичких прилика у БиХ

БРИСЕЛ - Савјета министара одбране и иностраних послова ЕУ /ГАЕРЦ/ разматраће на дводневном самиту, који почиње данас у Бриселу, безбједносне и политичке прилике у БиХ.


Шведски министар иностраних послова Карл Билт обавијестиће своје колеге из ЕУ о току бутмирског процеса и постигнутим резултатима, саопштило је шведско Предсједништво ЕУ.

На самиту ће бити разматрано војно присуство ЕУ у БиХ, односно операцији Алтеа, која помаже одржавању безбједности и подршци миру у БиХ. У дискусији ће учествоваи генерал Џон Мекол, оперативни командант ЕУ за операцију Алтеа.

Осим Билта министрима ће се обратити и шведски министар одбране Стен Толгфорс, министар за развој међународне сарадање Гунила Карлсон и министар за послове ЕУ Цецилија Малмструм.

Министри ће на самиту разматрати и Лисабонску стратегију за раст и радна мјеста након 2010. године, затим припреме за самит ЕУ, који треба да буде одржан 10. и 11. децембра, те питање Русије, Украјине и Блиског истока.

Очекује се да ће Европски савјет поздравити ступање на снагу Лисабонског споразума 1. децембра, усвојити закључке програма Стокхолм /новог програма из области правосуђа и унутрашњих послова/ и размотрити циљеве ЕУ за конферецију УН о климатским промјенама у Копенхагену од 7. до 18. децембра.

Главне теме самита биће актуелна и стратешка питања, као што су килматске промјене, енергетика и посљедице економске и финансијске кризе.

Министри ће разматрати и односе ЕУ-Украјина са акцентом на питању гаса, као и блискоисточни мировни процес.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog