Društvo

Настављају се суђења у Хагу

ХАГ - У Хашком трибуналу данас ће бити настављено суђење бившим челницима МУП Републике Српске Мићи Станишићу и Стојану Жупљанину свједочењем Драгана Мајкића, некадашњег начелника полиције у Санском Мосту.


Оптужница терети Станишића и Жупљанина за злочине почињене у 20 општина БиХ од априла до краја 1992. године.

На суђењу тројици хрватских генерала Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу, оптуженим за ратне злочине над српским цивилима у току и послије акције "Олуја", данас почиње доказни поступак одбране трећеоптуженог Маркача, који је у периоду на који се односи оптужница био командант Специјалне полиције МУП Хрватске и помоћник министра полиције.

Доказни поступак генерала Ивана Чермака окончан је прошле недјеље.

Наставља се и главни претрес бившим високим званичницима Хрватске Републике Херцег-Босне Јадранку Прлићу, Бруни Стојићу, Слободану Праљку, Миливоју Петковићу, Валентину Ћорићу и Бериславу Пушићу, оптуженим за злочине над нехрватским становништвом у западној Херцеговини.

У овом предмету у току је доказни поступак одбране генерала Миливоја Петковића, некадашњег команданта Хрватског вијећа обране.

Протекле седмице Тужилаштво је саслушало свог посљедњег свједока на суђењу бившем начелнику Генералштаба Војске Југославије (ВЈ) Момчилу Перишић, који се терети за помагање српским снагама које су починиле злочине у Загребу, Сарајеву и Сребреници у периоду од 1993. до 1995. године.

Суђење Перишићу почело је 2. октобра 2008. године и за 124 судска дана саслушано је 94 свједока, од којих је њих девет свједочило на сједницама затвореним за јавност, а 21 свједоку биле су одорбрене мјере заштите идентитета.

Почетак доказног поступка Перишићеве одбране заказан је за 25. јануар наредне године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog