Svijet

Руски позивни број за Абхазију

ТБИЛИСИ - Грузијски сепаратистички регион Абхазија, чију је независност Русија признала, пресјекао је још једну од веза са Грузијом усвајањем руског међународног телефонског позивног броја.


Русија је признала независност региона Абхазија и Јужна Осетија након петодневних сукоба са Грузијом у августу прошле године.

Абхазија је јуче започела са употребом руског позивног телефонског броја +7.

"Стари позивни број биће у функцији до 1. јануара. Послије тога биће искључен и почеће употреба нових бројева независне Абхазије", рекао је данас неименовани високорангирани сарадник лидера Абхазије Сергеја Багапша.

Русија је током протеклог мјесеца саопштила да ће дозволити Абхазији употребу свог броја +7, те да ће наставити са лобирањем како би овај регион добио јединствени код што је изазвало негодовање Грузије.

Грузијско Министарство инистраних послова саопштило је данас да је упућена протестна нота Русији преко швајцарске Амбасаде и да је о свему обавијештена Међународна унија за телекомуникације (ИТУ).

Грузија је прекинула дипломатске односе са Русијом након рата.

Замјеник предсједника грузијског парламента Пата Давијтаја рекао је да "Русија не третира Абхазију и Јужну Осетију као независне државе већ као своје провинције.".

Према правилима ИТУ земљама које нису чланице УН потребно је одобрење двије трећине чланица ИТУ да би ушле у ову унију.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog