Svijet

Израел би могао анектирати још територије на Западној обали

ЈЕРУСАЛИМ - Израелски министар за екологију Гилад Ердан рекао је данас да би Израел могао анектирати додатну територију на Западној обали уколико Палестинци прогласе независност прије него што буде закључен мировни споразум.


"Уколико би Палестинци покренули сличан једнострани корак, Израел би такође могао да размотри и усвоји закон којим би била анектирана нека од насеља", рекао је министар Ердан, који је близак сарадник премијера Бењамина Нетанјахуа.

Палестинци су јуче саопштили да ће због недостатка напретка у мировним преговорима од Савјета безбједности УН затражити да призна независну државу.

Они су изразили незадовољство због ширења јеврејских насеља на Западној обали и неуспјеха САД да изврше притисак на Израел да обустави даљу градњу.

Главни палестински преговарач Саеб Ерекат нагласио је да Палестинци сматрају да имају веома мало могућности, јер Израел наставља са изградњом јеврејских насеља на територији окупираној у Блискоисточном рату 1967. године - преноси Би-Би-Си.

У ту територију на којој Палестинци желе да установе независну државу спадају источни Јерусалим, Западна обала и Појас Газе.

Палестинци су већ једнострано прогласили независност 1988. године, коју је признало више од десет држава, али никада није спроведена у дјело.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog