Politika

Одлуке о даљим корацима, након сједнице ПИК

БАЊА ЛУКА - Амерички амбасадор у БиХ Чарлс Инглиш изјавио је данас да ће послије сједнице Савјета за примјену мира /ПИК/ бити одлучено о даљим корацима у бутмирском процесу, а да ће питање трансформације ОХР у канцеларију специјалног представника ЕУ бити разматрано када буду испуњени услови.


Он је нагласио да трају разговори техничких стручњака међународне заједнице са стручњацима политичких странака које су биле пристуне у Бутмиру ради постизања кључних рјешења која су у саставу пакета.

"Добили смо различите приједлоге, неки од њих су били контрадикторни. Разговори стручњака се настављају како би се дошло до сета приједлога који би били уважени", рекао је Инглиш новинарима у Бањалуци након диксусије на округлом столу под називом "БиХ на раскршћу".

Он сматра да се поједини приједлози могу прилагодити неким сугестијама, а да ће потом бити разматрани детаљи након чега ће бити донесена одлука на који начин ићи даље.

Он је напоменуо да ће у склопу сједнице ПИК-а бити разматрано докле се дошло о свим питањима у БиХ и додао да нико није очекивао да ће разговори у Бутмиру бити једноставни.

"Након сједнице ПИК-а, када видимо докле смо дошли, одлучићемо како ће тај процес ићи даље", рекао је Инглиш.

Одговарајући на питање Срне да ли постоји приједлог модификованог бутмирског пакета, Инглиш је рекао да је такав приједлог већ био понуђен на разговорима у војној бази на Бутмиру.

Амбасадор Шведске у БиХ Босе Хедберг рекао је да нема размимоилажења када је ријеч о затварању ОХР-а и подсјетио да за његово затварање морају бити испуњени улови.

"Позиције су јасно изнесене у заједничкој декларацији ПИК-а и изјави /шведског шефа дипломатије Карла/ Билта и /замјеника државног секретара САД Џејмса/ Штајнберга током састанка на Бутмиру", додао је Хедберг.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog