Politika

Богдановић: Нелегитимни косовски избори нису успјели

БЕОГРАД - Министар Србије за Косово и Метохију Горан Богдановић оцијенио је да нелегитимни избори, које су организовале косовске привремене институције, нису успјели.


Он као разлог за неуспјех тих косовских избора наводи то што се огромна већина косовскометохијских Срба придржавала става Владе Србије да нема услова да се на њих изађе.

Богдановић у писаној изјави истиче да организаторима избора нису помогле ни бројне манипулације на гласачким мјестима како би увећали број српских гласача, те додаје да се мора имати у виду веома важна чињеница да је у српским општинама изашло далеко више албанских него српских бирача.

"Пошто локални избори у организацији косовских привремених институција нису успели, сада је свима јасно да се мора заједнички радити и разговарати о легитимној децентрализацији заснованој на истинским потребама српске заједнице", навео је Богдановић.

Он напомиње да су Београд и легитимни представници косовских Срба увијек били отворени за дијалог.

До тада, каже он, једине локалне самоуправе које су легитимне за Београд и са којима ће Влада Србије сарађивати су оне које су изабране 11. маја 2008. године.

На јуче одржаним локалним изборима на Косову и Метохији, које су организовале самостално приштинске власти, Срби су освојили већину у три новоформиране општине, али изгубили у Штрпцу и Новом Брду.

Од седам већих општинских центара, Демократска партија Косова Хашима Тачија прогласила је побједу у Гњилану, Урошевцу и Призрену.

Алијанса за будућност Косова је прогласила побједу у општинама Пећ и Ђаковица, док је генерални секретар Алијансе за будућност Косова Бруим Рамадани рекао да воде у 16 општина.

У највећој катастарској средини, у Приштини, побједу за градоначелника прогласио је Демократски савез Косова, са кандидатом Исом Мустафом.

Демократски савез Дарданије објавио је да води у трци за предсједника општине Витина и да очекује да коалиција са Алијансом Ново Косово уђе у други круг гласања у општинама Пећ, Ђаковица, Урошевац и Гњилане.

На локалним изборима на Косову гласало је око 700 000 или нешто више од 45 одсто од милион и по бирача.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog