Društvo

Васељенски партијарх на сахрани патријарха Павла

БЕОГРАД - Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј изјавио је да постоји најава да би сахрани Његове светости патријарха српског Павла могао присуствовати и патријарх васељенски Вартоломеј.


Владика бачки каже да се, осим васељенског патријарха, који ће предводити делегацију из Цариграда (Истамбула), очекује долазак још многих поглавара православних цркава и њихових високих делегација, као и висока делегација из Ватикана, те свих важнијих неправославних цркава у Европи.

Епископ Иринеј је вечерас за Радио-телевизију Србије рекао да ће на сахрану бити позвани и представници Исламске вјерске заједнице и Јеврејске заједнице.

Према његовим ријечима, сутра ће се коначно знати ко ће све од црквених великодостојника доћи на сахрану, која ће бити обављена у четвртак, 19. новембра у манастиру Раковица.

Епископ Иринеј је рекао да се очекује да ће на сахрану српског патријарха доћи на стотине хиљада људи из Србије, Републике Српске, Црне Горе и других земаља.

Опијело код храма Светог Саве на Врачару у Београду, које ће почети у четвртак, 19. новембра у 11 часова служиће, према најави владике Иринеја, сви епископи Српске православне цркве, као и сви гости других православних цркава.


Владика Иринеј је подсјетио да ће претходно у Саборној цркви, гдје је изложено тијело патријарха, у 7.30 часова тог дана бити одржана заупокојена литургија, да би око 9.30 у Храм Светог Саве кренула погребна поворка кроз центар Београда.

Епископ бачки напомену је да ће сутра или прекосутра бити саопштена коначна траса.

Владика Иринеј је рекао да ће дио свештенства отићи у манастир Раковица, гдје ће око 13.00 часова тог дана бити сахрањен патријарх.

Говорећи о избору новог патријарха, епископ Иринеј је напоменуо да постоји утврђена процедура и да ће о томе разговарати Синод СПЦ послије сахране, али да је највјероватније да ће се то десити у складу са традицијом, послије 40-дневног парастоса, након којег се заказује изборни сабор, у којем учествују сви епископи.

Говорећи о улози СПЦ у будућности, епископ Иринеј је рекао да ће она морати да свједочи о солидарности, разумијевању и подршци у социјалној сфери, да се позабави и етичким, али и еколошким проблемима.

Владика Иринеј је навео да ће Црква морати да се ангажује на ублажавању људске биједе и да на дјелу покаже да је Бог љубав.

Поглавар СПЦ патријарх Павле преминуо је јуче у 10.45 часова на Војно-медицинској академији у Београду, гдје се налазио на лијечењу од 13. новембра 2007. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog