Politika

Алкалај: Са вјером у Словенију, у ЕУ

САРАЈЕВО - Министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај изразио је наду, током јучерашњег сусрета са словеначким колегом Самуелом Жбогаром, да ће Словенија подржати апликацију БиХ за добијање статуса кандидата за ЕУ, када се стекну неопходни услови, на чему БиХ интензивно ради.


У саопштењу МИП-а БиХ наводи се да су Алкалај и Жбогар синоћ предводили делегације њихових министарстава на радној вечери у Сарајеву.

Током сусрета, размијењена су мишљења о унутрашњополитичкој ситуацији у БиХ и најважнијим спољнополитичким приоритетима, као и модалитетима будуће сурадње двију пријатељских држава.

Алкалај је изразио задовољство континуираном словеначком ангажованошћу и подршком испуњавању главних спољнополитичких циљева БиХ.

Министар иностраних послова БиХ је у том смислу, изразио захвалност доприносу словеначких посланика у Европском парламенту који су снажно подржали БиХ у процесу либерализирања визног режима са ЕУ.

Он је нагласио важност наставка сарадње БиХ и Словеније на техничком нивоу у процесу обуке и преноса словеначких знања и искустава потребних за испуњавање техничких услова у процесу приближавања БиХ у ЕУ и НАТО.

Алкалај је изразио увјерење да ће Словенија наставити да подржава БиХ за што скорији улазак у Акциони план за чланство у НАТО.

Жбогар је честитао БиХ на избору за несталну чланицу Савјета безбједности УН, изражавајући увјерење да ће БиХ и Словенија наставити добру сарадњу и у оквиру система УН, имајући у виду да је Словенија чланица источноевропске групе, чији је БиХ представник у Савјету безбједности у наредном двогодишњем мандату.

Потврђени су добри политички односи двију држава и изражена спремност за унапређење економске сарадње, те с тим у вези изражено задовољство предстојећим посјетом великог броја привредника из БиХ који ће у пратњи предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића боравити у Словенији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog