Društvo

Умро историчар Сима Ћирковић

БЕОГРАД - Српска академија наука и уметности саопштила је да је јуче преминуо њен редовни члан, доктор историјских наука Сима Ћирковић.


Његова област рада била је историја народа Југославије у средњем вијеку.

Ћирковић је рођен у Осијеку, 29. јануара 1929. године. Докторирао је у Београду 1957. године, гдје је и предавао на Филозофском факултету, а редовни члан САНУ постао је 1981. године

У САНУ је обављао функције замјеника секретара Одјељења историјских наука, секретара Одјељења, генералног секретар Академије и члана Предсједништва САНУ.

Током богате научне каријере био је и члан: АНУ БиХ, Европске академије за историју у Бриселу, ЈАЗУ, ЦАНУ, стручних удружења Матице српске, Међународног института за економску историју "Франческо Датини" у Прату, Италија, Међународног комитет за историјску метрологију и Међународне комисије за проучавање Словена.

Академик Сима Ћирковић био је добитник многих награда и признања - Седмојулске награде Србије, Просветине награде, Октобарске награде града Београда, Ордена рада са црвеном звездом, Награде града Београда, а 2006. године добио је Медаљу Константин Јиречек, Њемачког друштва за југоисточну Европу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog