Republika Srpska

Русија помаже у модернизацији украјинских гасовода

МОСКВА - Русија ће учествовати у модернизацији украјинског система гасовода, према новом гасном међудржавном споразуму, изјавио је руски министар енергетике Сергеј Шматко.


Представници Русије и Украјине још преговарају о могућностима да прошире постојећи споразум и унесу допуне у потписани међувладин документ, преноси агенција РИА Новости.

Шматко није прецизирао датум потписивања споразума, али се зна да је украјинска влада почела са припремама текста споразума почетком новембра.

Премијери Русије и Украјине ће се састати на самиту шефова влада земаља ЗНД на Криму у четвртак, а украјинска премијерка Јулија Тимошенко је најавила да ће на дневном реду бити теме везане за снабдевање руским природним гасом.

Украјинска влада је у октобру усвојила концепцију модернизације система гасовода у периоду од 2009. до 2015. године уз улагање 2,57 милијарди долара. Пројекат ће се се делимично реализовати средствима компаније „Нафтогас Украјине" и новцем које је Украјини доделила Европска унија.

Украјински министар иностраних послова Пјотр Порошенко је раније изјавио да ће његова земља „поздравити све инвеститоре" спремне да учествују у реконструкцији и модернизацији гасовода.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog