Republika Srpska

Мркоњић: Италијани заинтересовани за партнерство у куповини Луке Бар

БАР - Италијанска Влада заинтересована је за партнерство са српским компанијама ради заједничког наступа на тендеру за куповину црногорске Луке Бар, саопштио је министар за инфраструктуру Србије Милутин Мркоњић.


Он је рекао да су српским привредницима, које предводи власник "МК комерца" Миодраг Костић, остављене двије седмице да се усагласе, а да би након тога требало да услиједе разговори са италијанским партнерима, прносе црногорки електронски медији.

Мркоњић је навео да италијанска пројектантска кућа "Италфер", са Саобраћајним институтом ЦИП, већ ради студију оправданости за модернизацију пруге Београд - Бар која је важна спона са Луком.

"Тај документ би за три мјесеца, када буде готов, требало да покаже колико треба уложити у жељезницу", рекао је Мркоњић, додавши да ће од тога умногоме зависити и одлука да ли ће се ући у трку за куповину Луке.

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је прошле седмице на самиту у Риму да је српска Влада спремна да са италијанским партнерима гради аутопутеве ка Црној Гори и Румунији, обједињене у нови европски "Коридор 11", али и да модернизује пругу Београд - Бар.

Министри инфраструктуре двије државе, Роберто Матијоли и Милутун Мркоњић, потписали су том приликом Меморандум о разумијевању о сарадњи у области путне и жељезничке инфраструктуре.

"Меморандумом је договорено да италијанска страна у ЕУ промовише нови `Коридор 11`, који би требало да повеже Темишвар, преко Вршца, Београда, Чачка, Бољара, Подгорице и Бара са италијанском луком Бари", објаснио је Мркоњић.

Он је додао да би то био интермодални коридор, јер иде преко копна и дијелом преко мора.

"Важно нам је да га ЕУ прогласи европским коридором, како бисмо могли да конкуришемо за кредите код међународних финансијских институција", навео је Мркоњић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog