Svijet

Oбама и Ђинтао: Договор о заједничком рјешвању свјетских проблема

ПЕКИНГ - Предсједници Кине и САД Ху Ђинтао и Барак Обама договорили су се да заједно рјешавају неке од највећих проблема у свијету, укључујући климатске промјене и нуклеарни спор са Сјеверном Корејом.


Обама је изјавио да су двије стране на састанку у Пекингу постигле договор о потреби склапања свеобухватног глобалног споразума о климатској политици у Копенхагену сљедећег мјесеца, преноси Би-Би-Си.

„Наш циљ у Копенхагену није да добијемо дјелимичан споразум или политичку декларацију, него споразум који покрива сва питања из преговора и споразум који моментално има оперативни ефекат", изјавио је предсједник САД.

Он и Ђинтао договорили су се и о јачању притиска на Сјеверну Кореју ради наставка преговора о њеном нуклеарном програму.

Лидери САД и Кине усагласили су се и о потреби предузимања мјера против протекционизма у области свјетске трговине.

„Главни изазови 21. вијека, од климатских промјена, преко нуклеарног ширења, до економског опоравка, су изазови који дотичу обје нације и изазови које ниједна од наших земаља не може да ријеши сама", рекао је Обама.

Ђинтао и Обама разговарали су пуна два сата у Великој народној дворани, поред Трга Тјенанмен. Након тога су на конференцији за новинаре прочитали саопштења и одговарали на питања новинара.

Обама је дошао у Кину први пут од када је ступио на дужност предсједника и нагласио да Пекинг сада има важну улогу на свјетској сцени.

Амерички предсједник додао је да би Кина требало да настави разговоре са представницима тибетанског духовног вође у егзилу далај-ламе, ради рјешавања спора о хималајском региону.

Ху је изјавио да ће Кина и САД разговарати о људским правима и вјерским слободама, али је напоменуо да двије земље треба да се међусобно третирају као равноправне.

„Наставићемо да дјелујемо у духу једнакости, узајамног поштовања и немијешања у унутрашње послове друге земље", рекао је Ху.

Кинески предсједник је нагласио да „у садашњим околностима двије земље треба да се успротиве свим врстама протекционизма у трговини".

Обама је претходно посјетио Јапан и Сингапур, а послије боравка у Кини сутра ће отпутовати у Јужну Кореју.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog