Svijet

Прерано је размишљати о признавању Палестине

БРИСЕЛ - Шведски министар спољних послова Карл Билт изјавио је да ће шефови дипломатија земаља ЕУ разговарати о подршци Палестинцима на данашњем састанку у Бриселу, али да је прерано да се разматра признавање палестинске државе.


"Мислим да још нисмо стигли дотле", рекао је Билт, одговарајући на питање новинара да ли би ЕУ признала независну палестинску државу на Запандој обали и у Појасу Газе.

Палестински званичници најавили су током викенда да припремају проглашење независности, али нису прецизирали временски рок.

"Надам се да ћемо бити у могућности да признамо палестинску државу, али она прво треба да постоји. Сматрам да је за то још рано. Били бисмо спремни да признамо палестинску државу, али за то се још нису стекли услови", рекао је Билт, чија земља предсједава Унијом.

Палестински званичници изјавили су прије три дана да ће се обратити Савјету безбједности УН у покушају да добију међународну подршку за независну државу.

Израел је упозорио да би проглашење палестинске независности без закључења мировног соразума довело до израелских контрамјера, укључујући анкесију додатног дијела Западне обале.

Билт је рекао да ће министри ЕУ размотрити начине за јачање подршке Палестинцима, јер зато, како је оцијенио, постоји јасна потреба.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog