Svijet

Ближи се самит: Ко ће бити предсједник ЕУ

ЛОНДОН - Питање ко ће заузети двије нове високе функције у ЕУ и даље је отворено, иако су само два дана остала до самита на којем лидери 27 земаља Уније треба да донесу одлуке, пише данас „Фајненшел тајмс".


Самит се одржава у четвртак, 19. новембра, и на њему треба да буде одлучено ко ће бити предсједник ЕУ, а ко њен високи представник за спољну политику.

Главни кандидат за предсједника је, како пише „Фајненшел тајмс", актуелни премијер Белгије Херман ван Ромпау, али он још не ужива подршку свих земаља чланица.

"Проблем је што за њега скоро нико није чуо", рекао је листу неименовани британски дипломата, који се и даље нада да би у посљедњем тренутку за предсједника Уније ипак могао да буде именован Тони Блер.

Најозбиљнији кандидат за високог представника ЕУ за спољну политику је бивши италијански премијер и министар спољних послова Масимо Далема.

Но ни он за сада не ужива јединствену подршку земаља чланица, пошто се неким владама се не допада чињеница да је у прошлости био комуниста, пише „Фајненшел тајмс".

Упркос свим тим подјелама, Швеђани, који председавају Унијом, одлучни су да до почетка самита обезбиједе консензус, закључује лист.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog