Svijet

20. година од ''плишане револуције''

ПРАГ - Прије тачно 20 година званично је почела тзв. "плишана револуција" у Чехословачкој - за нешто више од мјесец дана све је промијењено, а Вацлав Хавел, дотадашњи дисидент, постао је предсједник државе која није дуго потрајала.


Чехословачка "плишана револуција" почела је заправо 16. новембра 1989. године у Братислави, у Словачкој. Студенти излазе на улице да би обиљежили Међународни дан студената, као и сјећање на студента Јана Оплетала кога су 1939. године убили нацисти.

Дан касније студенти у Прагу излазе на улице, а студентске демонстрације Социјалистичког омладинског покрета измичу контроли - демонстранти марширају градом и вичу: "Слобода!".

Полиција не зна како да реагује. Сукоб полиције и демонстраната постаје неизбјежан. Све кулминира када 20. новембра чехословачка телевизија објављује вијест о страдању једног студента у сукобима између полиције и демонстраната.

У наредних неколико дана демонстрацијама се прикључују стотине хиљада људи. Формиран је комитет интелектуалаца - Цивилни форум на челу са Вацлавом Хавелом - који управља револуцијом. Универзитети и позоришта ступају у штрајк, а студенти и глумци путују у фабрике широм земље да радницима објасне шта се догађа. Генерални штрајк заказан је за 27. новембар.

Постало је јасно да Комунистичка партија губи контролу. Генерални штрајк показује огромну снагу народа - цијела држава је блокирана! Масовне демонстрације постају свакодневна појава, а људи отворено критикују режим.

У децембру долази до невјероватних промјена - парламент из Устава избацује члан који је Чехословачкој комунистичкој партији гарантовао водећу позицију у власти. Универзитети и школе званично из програма избацују учења Маркса и Лењина.

Формирана је нова влада, границе су отворене, а на скупштини одржаној 29. децембра Вацлав Хавел, забрањени писац који је пет година провео у тамници као политички затвореник, изабран је за новог предсједника Чехословачке.

Нова демократска Чехословачка није дуго трајала - само три године касније држава се подијелила на Чешку и Словачку. Вацлав Хавел остао је предсједник Чешке до 2003. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog