Politika

Без сагласности Владе и синдиката око смањења плата

БАЊА ЛУКА - Представници преговарачког тима Владе Републике Српске и Савеза синдиката РС нису на данашњем састанку постигли сагласност о смањењу плата буџетским корисницима и броја раднику у наредној години.


Потпредсједник Савеза синдиката РС Душко Јандрић рекао је новинарима да синдикат на прихвата смањење плата нити броја радника у наредној години.

„Смањење плата не прихватамао јер је радницима који се финансирају из буџета исти ниво плата већ двије године, а трошкови живота су драстично порасли. Потрошачка корпа за четверочлану породицу износи близу 1.700 КМ, а државни службеник са средњом стручном спремом има плату од 500 до 700 КМ", рекао је Јандрић.

Он је након састанка представника синдиката радника унутрашњих послова, образовања, науке и културе, управе и локалне самоуправе и правосуђа о буџетском оквиру за 2010. годину са преговарачким тимом Владе РС, изјавио да синдикат није вољан ни да се смање плате онима који у министарствима и владиним агенцијама имају већа примања.

„Сматрамо да нема вишка радника, као и да су то паушалне оцјене људи из Владе и да је то неодговорно, те тражимо да се направи студиозна аналиаза у сваком министарству да би се видјело гдје има вишка радника", нагласио је Јандрић, додајући да преговори нису завршени.

Потпредсједник Владе РС Антон Касиповић рекао је да је неопходна интервенција у платама, те да је основни став Владе РС смањивање плата запосленим у образовању и припадника МУП-а за три одсто, осталим буџетским корисницима за десет одсто, уз смањивање плата министарима и најодговорнијим људима у администрацији за 15 одсто.

„Хтјели смо са синдикатом утврдити да ли постоји нека друга могућност да се стабилизује буџет у условима које диктира Међународни монетрани фонд (ММФ), али и пуњења буџета какво имамо", истакао је Касиповић.

Према његовим ријечима, у Влади РС тренутно не виде могућност за задовољење захтјеве синдиката да се задржи број запослених без смањења плата.

„Данашњи разговор није донио коначно рјешење, остаје да се прије формулисања коначног текста нацрта буџета који би ишао према Народној скупштини РС још разговара на начин који смо то данас радили", додао је Касиповић.

Он је истакао да је Влада потпуно свјесна да је свако смањивање плата непопуларан потез, али да настоји да буде одговорна и уреди односе и буџет држи стабилним.

„Уколико би изостала средства ММФ-а због ФБиХ, Влада ће морати да интервенише неким другим средствима да задржи стабилност буџета и да не иде на драстичнија смањења плата", истакао је Касиповић.

Састанак је водила предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић, а гранске синдикате представљали су Душко Јандрић из синдиката МУП-а, Стеван Милић за област образовања, науке и културе, Томислав Врховац у име запослених у управи и локалној самоуправи и Миленко Гранулић из синдиката здравства.

У преговарачком тиму Владе РС, осим Касиповића, били су и министар управе и локалне самоуправе Зоран Липовац, минстар унутрашњих послова Станислав Чађо, министар правде Џерард Селман, а у име Министарства здравља и социјалне заштите Недељко Милаковић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog