Politika

Галијашевић: ОХР фабрикује нестабилност

БИЈЕЉИНА - Политички аналитичар Џевад Галијашевић изјавио је да ОХР разним шемама тражи разлоге у којима би документовао политичку или безбједносну нестабилност БиХ, што би био један од разлога зa останак ове канцеларије у БиХ.


"Пред нама је вријеме у коме се показује сва неоправданост боравка ОХР-а на овом подручју и у том контексту треба и посматрати шеме који се ових дана пројектују из Канцеларије високог представника. Ту првенствено мислим на шеме, којих у ОХР-у има на десетине, на незаконите, противуставне истраге које је ОХР водио, а за које, нити је надлежан, нити постоје легитимне агенције", рекао је Галијашевић, који је и члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала.

Он сматра да се из Сарајева покушава да однос према борби против тероризма, што је тренутно највећа безбједносна слабост БиХ, прикрије измишљањем неке паралелне војске и безбједносне пријетње у Републици Српској (РС) и тврди да су под притиском таквих информација и одређене канцеларије из Брисела.

"Експертски тим југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала бавио се тим шемама и прије више од годину дана. Те шеме требају само да покажу да је БиХ безбједносна пријетња Европи", рекао је Галијашевић.

Галијашевић каже да свака озбиљнија анализа говори да је безбједност у РС на високом нивоу, да је овај ентитет у безбједносном смислу стабилан дио БиХ и да је Министарство унутрашњих послова /МУП/ РС најбоља полицијска агенција у земљи, те да би његове стандарде тек требало да достигну СИПА, ОСА и друге безбједносне агенције на нивоу БиХ.

"Проблем наших безбједносних агенција јесте намјера, која иде управо из ОХР-а, да се, као што је урађено са тужилаштвом и правосуђем, оне ставе под надзор, а не да буду ефикасне. Управо зато имамо надзирано тужилаштво, контролисано правосуђе, јако добро контролисане безбједносне агенције на заједничком нивоу - СИПУ и ОСУ, али немамо ефикасност у њиховом раду", рекао је Галијашевић.

Он каже да су све озбиљније анализе потврдиле да проблеми у БиХ јесу првенствено у превазиђеној улози ОХР-а, који се понаша недемократски и ауторитативно.

"Ако БиХ хоће да буде дио демократских друштава, она не може ићи са таквим механизмом у коме Рафи Грегоријан контролише СИПУ, ОСУ, тужилаштва и у коме се воде сталне обавјештајне борбе за доминацију над овим агенцијама", поручио је Галијашевић.

Он је истакао да стање у БиХ у безбједносном смислу није онакво каквим медији из Сарајева желе сада да га представе, а нарочито сегмент који се односи на прилике у РС.

"Безбједносно стање може бити боље и биће када тај тврди надзор, мотивисан интересима других земаља, престане над нашим агенцијама и када агенције на нивоу БиХ постану мало ефикасније", сматра Галијашевић.

Галијашевић тврди да први замјеник високог представника у БиХ Рафи Грегоријан нема ни мандат властите државе, јер САД не подржавају овакав вид "примитивне диктатуре" у којој он партиципира.

"САД су у принципу држава која демократски доноси одлуке, без обзира да ли су оне исправне или погрешне, али имају процес доношења који је демократски. Код нас су готово све одлуке из ОХР-а биле недемократске, од кажњавања, санкционисања, па чак и правосудне хајке које су спровођене над појединцима", наводи Галијашевић.

Он је подсјетио на политичке смјене у РС, које су далеко горе од оног што се дешавало у доба комунизма и истакао да је те смјене осјетио и хрватски народ, када су уклоњени најквалитетнији хрватски политички и правосудни кадрови.

"Грегоријан је произвео антиамериканизам, који се данас, као службена идеологија покреће и `ваља` свим џамијама у БиХ. Видите да је буквално под теретом ставова сабора Исламске заједнице покренута хајка на Грегоријана, ОХР и улогу међународне заједнице у БиХ. Ми сада због његовог понашања нисмо у позицији да адекватно вреднујемо улогу међународне заједнице, која је у принципу била позитивна у БиХ", рекао је Галијашевић.

Сарајевска штампа објавила је недавно да су експерти ОХР-а означили дио бошњачког политичког руководства, вјерске вође и водеће бизнисмене у Сарајеву као дио политичко-криминалне мреже у Федерацији БиХ и да су о томе обавијестили европске дипломате. "Вечерњи лист", издање за БиХ, објавио је да постоји слична шема и за водеће хрватске званичнике.

Сарајевско "Ослобођење" објавило је да посједује српску шему која повезује ентитетске институције са приватним агенцијама за обезбјеђење, као и врх извршне власти са приватним фирмама које је Влада Српске кредитирала посредством Инвестиционо-развојне банке РС.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog