Svijet

Словенци прихватили арбитражу

ЉУБЉАНА - Влада Словеније је синоћ прихватила закон о потврди арбитражног споразума с Хрватском, јавља словеначка новинска агенција СТА.


Исти извор наводи да је споразум прослијеђен и Уставном суду, који мора одлучити о његовој уставности.

Прије ратификације споразума, за коју је у словеначком парламенту потребна двотрећинска већина, вјероватно ће се одржати и референдум, којег је затражила опозиција.

Споразум ће због тога вјеројатно бити ратификован тек наредне године, с обзиром да референдум неће бити могуће расписати прије него што са Уставног суда стигне потврда о уставности.

Премијер Словеније Борут Пахор најавио је раније да ће влада о овоме расправљати на поподневној сједници и да ће, вјероватно, прије његовог потврђивања, текст споразума послати на процјену Уставном суду.

Пахор и премијер хрватске Јадранка Косор су почетком новембра у Стокхолму, у просторијама шведске владе, потписали Споразум о арбитражи, а као свједок Споразум је потписао шведски премијер и предсједавајући Савјета европе Фредрик Реинфелдт.

Споразум предвиђа успостављање међународног арбитражног суда који ће одредити ток границе на мору и копну, везу Словеније према отвореном мору и кориштење релевантних морских подручја. За одређивање граничне линије, арбитражни суд примјењиваће међународно право.

За тачку која говори о вези Словеније према отвореном мору примјењиваће се међународно право, начело правичности, те начело добросусједских односа.

Арбитражни суд имаће пет чланова. Словенија и Хрватска именоваће по једног, а предсједника и још два члана именоваће међусобним договором, с пописа који саставља предсједник Европске комисије и повјереник за проширење.

Сви процесни рокови почињу даном када Хрватска потпише уговор о приступању ЕУ, што значи да ће пресуда бити позната када Хрватска већ буде пуноправна чланица Уније. Споразум требају ратификовати обје земље и унапријед се обавезати да ће прихватити пресуду арбитражног суда.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog