Republika Srpska

Почео са радом Јужни ток Србија

БЕОГРАД - Представници руског "Гаспрома" и "Србијагаса" потписали су данас у Берну Уговор о оснивању предузећа "Јужни ток Србија".


У име "Србијагаса" оснивачки акт потписао је генерални директор Душан Бајатовић, а у име руске стране генерални директор пројекта "Јужни ток" у "Гаспрому" Павел Одеров.

Бајатовић је нагласио да, с обзиром на то да Србија може да складишти од пет до седам милијарди метара кубних гаса на својој територији, то значи да јој се отварају врата да може бити регионални играч када је у питању транспорт, складиштење, дистрибуција и трговина гасом, као и да буде енергетско чвориште у овом дијелу Европе, када је у питању гас, нафта и струја.

Он је навео да удио "Гаспрома" у власништву над заједничким предузећем износи 51 одсто, а "Србијагаса" 49 одсто.

Бајатовић је објаснио да ће заједничко предузеће бити регистровано у граду Цугу, а да ће када се уђе у процес добијања лиценци и дозволе за обављање дјелатности и изградњу гасовода, бити потребно основати кћерку фирму у Србији.

Он је рекао да до почетка изградње гасовода треба да буде сачињена физибилити студија, траса гасовода, уговарање потребних количина гаса и пројектовање, додајући да ће српска физибилити студија за "Јужни ток" бити завршена до краја ове године, а збирна за цијели "Јужни ток" до марта 2010. године.

Српско - руско предузеће је прво предузеће које је "Гаспром" основао са неком од земаља учесница пројекта "Јужни ток", а ускоро ће она бити основана и са Бугарском, Грчком, Мађарском Словенијом, Аустријом и Италијом.

Према ранијим најавама Бајатовића, капацитет гасовода "Јужни ток" кроз Србију износиће од 36 до 41 милијарду метара кубних годишње, што ће омогућити да Србија има годишњи приход од транзитних такси од око пола милијарде евра.

Дио гасовода "Јужни ток" кроз Србију биће дугачак око 450 километара, а његова изградња коштаће око 700 милиона евра.

Улазна тачка гасовода у Србију биће на бугарско - српској граници, главно чвориште биће код Београда, излазна тачка на српско - мађарској граници, а договорено је и да један крак гасовода пролази до Републике Српске.

Планирано је да се изградња гасовода кроз Србију обавља кроз пројектно финансирање и кредитно задужење заједничког предузећа "Србијагаса" и "Гаспрома".

Гасовод кроз Србију требало би да буде изграђен најкасније до 31. децембра 2015. године, а завршетак студије изводљивости за изградњу цјелокупног гасовода планиран је до 30. јуна 2010. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog